Dvodnevna književna manifestacija

Pulski dani eseja: Poezija najmanje zanimljiva tržištu

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Drugoga dana manifestacije Pulski dani eseja u organizaciji Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika Ervin Jahić vrlo je nadahnuto govorio o »Poeziji«, časopisu pjesničke prakse, iznutra i izvana.

Počeo je uz pohvale Borisu Domagoju Biletiću, autoru i voditelju ove manifestacije za trud i entuzijazam, a naveo je kako je entuzijazam vrlo bitan u realizaciji tih časopisa, a sami časopisi nemaju lak život, a ni poezija, kako se moglo čuti iz više izlaganja. Naveo je da časopise shvaća i kao znakove, da je ishodište časopisa u mašti i u intuiciji te da uvijek iza svega stoji pojedinac s velikom energijom.

(Snimila Vanesa Begić)Ervin Jahić (Snimila Vanesa Begić)

Poezija najmanje zanimljiva tržištu

I Davor Šalat govorio je o poeziji u eseju »Časopis ‘Poezija’ - jedno od najvažnijih poprišta poetičke i naraštajne pluralizacije hrvatskoga pjesništva nultih godina«.

Iz tih izlaganja se saznalo da su neke izdavačke kuće ukinule kola poezije, da i dalje slabo ide prodaja, te da su antologije kolektivne knjige za »koje su zainteresirani i Janko i Marko«. Raspravljalo se i o raznim sadržajima vezanim za poeziju i poimanje poezije. Šalat je naveo kako je poezija najmanje zanimljiva tržištu te kako su neki časopisi postali e-časopisi, a bez neke specifične kategorizacije.

Sibila Petlevski se pak osvrnula na »Digitalni zamor i male čitateljske užitke«, navodeći kako je pročitala tekstove nastale od 2017. godine do danas i da se puno raspravlja o digitalnom zamoru koji donosi, između ostalog, probleme s očima, vratom, leđima, ali i koncentracijom, pa na koncu i depresijom. No, da nije sve tako crno, navela je i da postoji trend povratka časopisa, i da nema više onih priča da čovjeku nisu potrebne vizualnost i taktilnost. Navela je i podatak o velikom broju pokrenutih novih časopisa u Americi, i to u doba pandemije, 2020./21.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Kazala je da voli tiskana izdanja, koja imaju tu neku svoju specifičnost.

Dubravka Brezak Stamać govorila je o »Školskim časopisima - esenciji buduće čitateljske publike«, ističući kako upravo ti časopisi trebaju biti prvi korak za se privoli djecu i mlade da i dalje čitaju časopise, pa i da općenito čitaju.

Na uvijek svoj specifičan način, uz puno energije i strasti, Jelena Lućina govorila je o »Portretu časopisa u mladosti«, prisjetivši se svojih početaka u pisanju za časopise, dok se Boris Domagoj Biletić osvrnuo na sličnosti i razlike od Istarskog borca do Nove Istre. Siniša Matasović se osvrnuo pak čitaju li časopise samo oni koji ih stvaraju.

Zbornik »Hvala delu i težaku«

Predstavljen je i zbornik »Hvala delu i težaku«, posvećen akademiku Josipu Bratuliću, što će danas biti predstavljen u 16.30 sati u Zgradi hrvatske čitaonice u Svetom Petru u Šumi. O zborniku i o vrlo važnom djelovanju Josipa Bratulića - jučer, danas i sutra, govorili su Josip Šiklić, Valnea Delbianco i Jelena Lužina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter