autor damir šantek

U Rovinju predstavljen "Ispod površine", prvi hrvatski ronilalčki putopis

| Autor: Nina Orlović Radić
(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)


U Gradskoj knjižnici "Matija Vlačić Ilirik" predstavljena je knjiga "Ispod površine" autora Damira Šanteka. Riječ je o prvom hrvatskom ronilačkom putopisu u kojem autor, uz izvanredne fotografije, predstavlja svijet ispod površine mora, njegovu floru i faunu, kao i zanimljivosti koje su ljudima manje poznate i vidljive golim okom, poput podvodnih "muzeja", olupina brodova ili raskoš boja i oblika riba i koraljnih grebena.

Težinu knjizi "Ispod površine", daju i Šantekova predstavljanja kopna - pjeska,hridi i kamenja koja vodu okružuju, kao i način (su)života ljudi koji žive uz obalu.

Autorova svestranost

Predstavljajući autora, ravnateljica rovinjske Gradske knjižnice Maja Pulić istaknula je autorovu svestranost.

- Po struci inženjer strojarstva i brodogranje, u mladosti pjevač i glazbenik, bivši menager, fotograf, autor pjesama i priča, crtač stripova, profesor u srednjoj školi, sve to pa i više od toga je Damir Šantek, koji je i autor knjige "Gdje misli nestaju".

Govoreći o svom radu, Šantek je rekao i da je knjiga "Ispod površine", nastala nakon prvijenca "Gdje misli nestaju", knjige u kojoj je opisao i fotografirao 34 uspona na planine diljem svijeta (izuzev Australije). Treća knjiga, pod naslovom "Iznad oblaka" svoju će promociju imati na Interlibru, čime će zaokružiti trilogiju, kazao je i sam Šantek.

Prekrasan planet

Uz atraktivne fotografije, pažnju publike privukao je i autorov pripovjedački stil kazivanja kao i osebujni komentari o mjestima i manje poznatoj flori i fauni koju je, zahvaljujući svom pustolovnom i znatiželjnom duhu i zaronom u dubine, posjetio.

Dodajmo i to da je ovom knjigom Šantek uspio podsjetiti ljude da je Zemlja prekrasan planet, neovisno gledaš li je odozgo ili odozdo. Jer, naš je planet čarobno mjesto u kojem ima mjesta za sve pod uvjetom da gledaš pod pravim kutom - ispod površine ili iznad oblaka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter