ROMAN O LJUBAVI U RATU

"Most" - novi roman Slavice Lončarić Đugum

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Netom je iz tiska izašao roman Slavice Lončarić Đugum "Most", a to je i naziv mjuzikla u pripremi, čiji će se koncert songova upriličiti u Malom rimskom kazalištu 18. kolovoza.

Cjelokupan projekt nastao je još prije nekoliko godina, kada je Slavica Lončarić Đugum napisala tekst, a odvjetnik Emir Kulenović glazbu za mjuzikl u nastajanju "Most". Početkom 2020. upriličen je koncert sa songovima iz tog mjuzikla u Istarskom narodnom kazalištu, a sada će na Malom rimskom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula biti izvedeno čak 19 songova iz mjuzikla u nastajanju.

Riječ je o antiratnoj knjizi koja govori o ljubavi dvoje mladih različitih vjeroispovijesti i nacionalnosti, ali s nadom u svjetliju budućnost i u bolje sutra.

Slavica Lončarić podjednako je uspješna u svojim ostvarenjima za djecu, predstavama za najmlađe, ljubavnoj poeziji, te sada u nečemu posve novom. "Most" tu predstavlja spoj ljubavi, vjera, država, ideologija i načina razmišljanja. On doslovno spaja ljude u doba kada je to potrebnije nego ikada.

I oko svega toga se razvija radnja, ispričana linearno, uz neke flashbackove te uz sugestivne deskripcije koje plastično opisuju mjesto radnje, postajući poput protagonista. Djelo se čita vrlo lako, s jasno izraženom antiratnom po(r)ukom.

Fadil Medar u recenziji knjige napisao je "ovo nije ljubavni roman, već roman o ljubavi. Ovo je roman o ljubavi u ratu. Potresna priča o dvoje mladih ljudi, različitih nacionalnosti, koji u vrtlogu prošloga rata u Mostaru pokušavaju sačuvati ljubav i vjeru jedno u drugo. Glavno mjesto radnje je Mostar, ali se radnja prenosi na Split i na Pulu".

Slavica Lončarić Đugum umirovljena je profesorica-savjetnica ekonomske grupe predmeta. Objavila je pet samostalnih zbirki poezije i šest slikovnica za djecu, zastupljena je u mnogim zajedničkim zbirkama i antologijama, a tekstopisac je mnogim pjevačima i grupama.

Knjiga je objavljena u izdanju KULTure sNOVA, a naslovnica je rad Ankice Ribarević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater