BEMBO FEST

Inkluzivna dječja predstava i redateljske etide

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Dvije su predstave održane u sastavu ovogodišnjeg Bembo festa u Balama, koji je ove godine stigao do svog četvrtog izdanja. Počelo je u srijedu uz Mali Bembo i predstavu, odnosno inkluzivnu dječju predstavu "Tužno pače" sisačke Udruge za djecu i mlade Novi svijet. "Tužno pače" Simone Dimitrov Palatinuš, režirao je Vedran Komerički, a glume Tena Pataky i Filip Sever. Riječ je o prvoj hrvatskoj inkluzivnoj predstavi za djecu od četiri do osam godina, čija je posebnost u tome što se istodobno izvodi na govornom i na znakovnom jeziku, a tema predstave bila je prihvaćanje međusobnih različitosti i sklapanje prijateljstava unatoč razlikama.

Potom je tu dan kasnije gostovao beogradski Teatar Slavija s predstavom "Koštanin tvist" u kojoj glume poznati glumci Dragana Dabović i Andrej Šepetkovski.

Prema motivima drame "Greta, str. 89" Lutza Hübnera predstavu je adaptirao i režirao Andrej Šepetkovski. Riječ je o kazališnim varijacijama koje su prikazane kroz proces postavljanja na scenu "Koštane", najpoznatije drame Borislava Stankovića.

Ova je predstava, kao i sve ranije predstave Bembo festa, odigrana pred iznimno brojnom publikom, kada se tražila stolica više. U oko sat i pol trajanja poznati kazališni glumci Dragana Dabović i Andrej Šepetkovski nižu se u ulogama više likova, odnosno prikazuju razne vrste redatelja, kao i glumica i glumaca, dramaturga i ostalog osoblja iz dasaka što život znači.

I tu nastaje čitav niz peripetija, malih glumačkih etida, umjetničkih senzibiliteta kroz mnoštvo raznolikih vidova interpretacije. Tu se ulazi i u (meta)kazališne sfere, odnosno stvaraju se nerijetko nespojive, gotovo pa urnebesne situacije, što je bilo pogođeno za šire mase ljetne večeri u Balama, gdje je bilo i turista u publici, koji su se dakako fokusirali na neverbalni dio predstave.

Nije bilo lako cijelo vrijeme glumiti na glavnom trgu - ljetna sezona je, puno šušura, no glumci su cijelo vrijeme bili iznimno koncentrirani, usredotočeni na te varijacije teksta. Da je možda kojih desetak minuta kraća, bila bi još efikasnija u tim brzim izmjenama radnje sa zanimljivim redateljskim rješenjima.

Predstava, ako se krene interpretirati dubljim iščitavanjem, bavi se i općenito međuljudskim odnosima, ne samo daskama što život znače.

Ovogodišnji 4. Bembo Fest – Festival malih formi nezavisnih kazališta održava se do 5. rujna 2024. u Balama u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i Turističke zajednice Općine Bale, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije i Talijanskog instituta za kulturu, a pod pokroviteljstvom Mon Perina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter