ZAVRŠIO 3. FESTIVAL UMJETNOSTI I TOLERANCIJE LABINA

Za kraj kazalište Exit, hitovi iz mjuzikla te likovna i glazbena radionica

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Glazbenim showom "U ritmu Broadwaya", koncertnom izvedbom hitova iz svjetskih mjuzikala na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku završio je trodnevni program 3.Festivala umjetnosti i tolerancije Labina.

Uz čarobnu glazbenu večer, koja je na Špini donijela dašak Broadwaya naša poznata i višestruko nagrađivana glumica, glazbena umjetnica i prvakinja HNK Ivana pl. Zajca Leonora Surian Popov ujedno je proslavila i 20. obljetnicu profesionalnog života pod svjetlima pozornice.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Uz nju, zapjevalo je i nekoliko gostiju a na repertoaru su bile uspješnice iz mjuzikala na čak tri jezika, engleskom, talijanskom i hrvatskom, kao što su Evita, Poljubi me, Kato, Sunset Boulevard, Chicago, Cabaret, Alladin, Jadnici, Producenti i još mnogi drugi. Prije toga u Teatrinu igrana je najočekivanija izvedba ovogodišnje Labine, neobična predstava Teata Exit iz Zagreba "Nevjerojatan događaj". Četvero glumaca interpretiralo je više od 20 tragikomičnih likova uhvaćenih u jedan nevjerojatan događaj grada Zagreba koji su se pred očima publike uhvatili u koštac sa samima sobom i s pokojom žirafom. Crnohumoran. Bio je to dirljiv, kazališni slatkiš, skriveni dragulj među ostalim, razvikanijim naslovima koje Exitovci trenutno igraju.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

U jutarnjim je satima na Starom trgu pred Teatrinom u labinskoj starogradskoj jezgri održana besplatna otvorena likovna radionica za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Radionicu je već treću godinu za redom vodila Vesna Pantić, autorica novosadskog projekta "Maštalica", koja više od 25 godina neumorno radi s djecom i potiče njihovu kreativnost, a u sklopu ovogodišnje Labine već je održala likovnu radionicu za mališane u labinskom dječjem vrtiću "Pjerina Verbanac". Za one nešto starije klince, rock'n'roll glazbenu radionicu na istom mjestu i u isto vrijeme održao je Zoran Bulatović Bale, glazbenik i multimedijalni umjetnik, gitarist legendardnog novovalnog punk banda Pekinška patka. U sklopu Labine održan je i okrugli stol nazvan "Artist na žici" namijenjen osobama koje se bave ili aktivno prate i sudjeluju u kulturnim i umjetničkim djelatnostima, stvaralaštvu, obrazovanju, radu s mladima i razvoju publike. Sudjelovali su eminentni umjetnici i djelatnici u kulturi iz Hrvatske i Srbije Nenad Šaponja, Miran Hajoš, Blanka Barth Hajoč, Zoran Bulatović, Božidar Knežević, Goran Ibrajter, Melita Lasek Satterwhite i Elis Lovrić. Razgovaralo se o svim vrstama balansiranja koje umjetnicima nameće okruženje u kome rade, o pitanjima njihove vlastite umjetničke vizije i savjesti, a s druge strane o očekivanjima i zahtjevima koje pred umjetnike postavljaju politički faktori i društvene norme, financijeri i slično. Nakon tri dana festivalskog programa, već pomalo umorna umjetnička direktorica Labine Sonja Damjanović, u kasnim JE noćnim satima zadovoljno rekla:

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

- Mislim da je ova treća Labina do sada bila najuspješnija, festival polako napreduje i obraćamo se našoj publici gdje vidim već neke poznate ljude koji nas prate svake godine, navikli su na nas i dolaze. Mislim da smo napravili dobar posao, zanimljiv i raznovrstan program.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Za iduću godinu potrudit ćemo se napraviti i našu produkciju. To je jedna ideja nas umjetnika koji se sakupljamo oko Labine s raznih strana, regija, zemalja i područja. Iako radimo menadžerski posao oko Labine, mi umjetnici imamo i potrebu da se izrazimo umjetnički tako da mislim da ćemo se iduće godine potruditi napraviti nešto za ovaj naš festival i produkciju, rekla je Damjanović, inače glumica i direktorica drame srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter