žena himna

Premijera predstave pulskog redatelja Roberta Raponje u petak na Kaštelu

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


Premijera predstave "Žena himna" prema tekstu Davora Špišića, najavljena je na konferenciji za novinare u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula gdje je o ovome ostvarenju koje će biti premijerno izvedeno 28. i 29. lipnja na pulskom Kaštelu govorio autorski tim.

Pulske godine

Kako je rekao autor teksta Davor Špišić, koji je za ovaj dramski tekst dobio nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" Ministarstva kulture i medija za 2022. godinu, temelj drame je u biti život austrijske i hrvatske spisateljice Paule Preradović, unuke Petra Preradovića, koja je dio djetinjstva provela u Puli.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

- Povezano je i sudbinom da se premijera ove predstave održi upravo u Puli, Paula, Pula, i ta sličnost imena osobe i grada, a u vrtlogu povijesnih zbivanja događala se i Paulina priča, priča žene koja je napisala austrijsku himnu. Tu je na neki način i prikaz društva u kojem je Paula rođena. Ovo je i priča o ženskoj emancipaciji. Ona je duboko osjećala pravdu i ljudskost. Predstava postavlja i brojna pitanja, a na sceni je tim sastavljen od prekrasnih glumica, rekao je Špišić o ovoj predstavi u produkciji baljanskog Teatra Fort Forno u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem Pula, Hrvatskim narodnim kazalištem Mostar, Udruženjem Intermezzo Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog foruma.

Redatelj Robert Raponja kazao je da mu je posebno drago što je premijera u Puli, da je to idealno mjesto za kreiranje i sanjarenje, gdje se Paula uvijek rado vraćala, a o čemu se i u široj javnosti ne zna toliko, pa to je i način za razotkrivanje dijela povijesti.

(Snimio Duško Marušić Čići)(Snimio Duško Marušić Čići)

- Teatar Fort Forno njeguje nove praizvedbe, a iznimno cijeni i publiku koja je pametnija, suptilnija, s kojom stvara iznimnu interakciju i sigurno će sa zanimanjem prihvatiti ovu predstavu o autorici austrijske himne, a za što zna malo ljudi. Tako ovom predstavom želimo i ispraviti ovu grešku, kazao je redatelj Robert Raponja.

Monika Duvnjak tumači glavnu ulogu, onu Paule Preradović.

- Prošla sam kroz ljekovit proces u radu s tim divnim ljudima, s tim divnim ženama, to je pravi vjetar u leđa. Bio je zanimljiv proces raditi na takvoj predstavi, istraživati o životu te iznimne žene, bolest, zatočeništvo, sve se to liječi literaturom i umjetnošću, smatra Monika Duvnjak.

Selma Alispahić glumi majku i oca Paule Preradović te naglasila je da je to priča o identitetu, inspirativna priča, a jednako je inspirativno raditi u tako kreativnom timu.

Pitanje ideala

Anita Schmidt glumi pak Irinu, koja se također bori za ideale, a Katica Šubarić i Lara Živolić Agaj koje u alternaciji glume Gerdu, navode da je zahtjevno i izazovno baviti se pitanjem kako opravdati ženu koja traži utočište, lezbijka koja ne nalazi mjesto u društvu nego u nacističkoj partiji.

Lara Živolić Agaj, koja očekuje drugo dijete, neće ove godine glumiti u toj predstavi, nego u reprizama za godinu dana, no navela je da je silno zadovoljna što je bila od početka u tome, te da se osjeća kao da je na sceni.

Premijera je na programu u petak, 28. a repriza u subotu, 29. lipnja u 21 sat na pulskom Kaštelu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom