kultura stanovanja u Poreču

Romanička kuća uskoro dobiva novi stalni postav

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Poreč)

(Foto Grad Poreč)


Nakon što su proljetos dovršeni građevinsko-obrtnički radovi na Romaničkoj kući, jednom od najprepoznatljivijih simbola grada Poreča, krenule su pripreme za otvaranje stalnoga postava. Kroz novi postav će biti predstavljena kultura stanovanja u Poreču od 19. do 20. stoljeća te povijest Romaničke kuće kao jednog od rijetkih očuvanih primjera stambene arhitekture romaničkog razdoblja.

Projekt vodi Zavičajni muzej Poreštine, a u potpunosti se financira sredstvima Grada Poreča. Autorice muzeološko-muzoegrafskog koncepta su povjesničarka dr. sc. Elena Uljančić i etnologinja i povjesničarka umjetnosti Vltava Muk. Postav će inovativnim sadržajem i multimedijalnom prezentacijom interpretirati bogatu povijest kulture stanovanja u Poreču kroz muzejske predmete iz fundusa Zavičajnog muzeja Poreštine. Izrada idejnog i izvedbenog rješenja oblikovanja likovnog postava povjerena je Kristini Kalčić Brajković iz porečkog Studija KKA.

- Bogati fundus porečkog muzeja bit će prezentiran u novoobnovljenom jedinstvenom ambijentu. Postav će biti namijenjen svim dobnim skupinama, stručnjacima i široj publici. Radovi teku prema planu, a otvorenje postava, koji će na interaktivan i suvremen način prezentirati kulturu stanovanja, očekuje se krajem prosinca ove godine, najavila je ravnateljica Uljančić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter