iz 13. stoljeća

FOTO / Simbol Poreča dobio novo ruho: U potpunosti obnovljena Romanička kuća

| Autor: Glas Istre


Nedavno su završeni radovi na uređenju Romaničke kuće u porečkoj starogradskoj jezgri te je time ovaj rijedak primjer istarske stambene arhitekture romaničkog doba dobio novo ruho.

Obnova je uključivala su građevinsko-obrtničke radove, sanaciju međukatnih konstrukcija, statičku stabilizaciju, restauratorske radove na kamenini, te stolarske, elektromontažne i strojarske radove.

Grad Poreč je u potpunosti financirao ovaj pothvat čime je nastavio s najvećim ulaganjem u kulturnu baštinu u modernoj povijesti Poreča.

Po dovršetku građevinske sanacije započet će se s pripremom stalnog postava, ističe ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić. Romanička kuća će postati centar za interpretaciju povijesti kulture stanovanja u Poreču.

- Romanička kuća jedan je od simbola našega grada. Očuvanje i obnova ovakvih spomenika nije samo naša obaveza već i naša dužnost. Jer čuvanjem naše baštine,  čuvamo priču našega grada i prenosimo je na nove generacije. Projekt se u potpunosti financira iz gradskog proračuna, dok je projekt postava Romaničke kuće prijavljen na EU projekte i nadamo se da ćemo ostvariti sufinanciranje, kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

Inače, Romanička kuća datira iz 13. stoljeća, a prepoznatljiva je po romaničkim elementima i kamenim klesancima. Uređenjem i otvaranjem interpretacijskog centra će se unaprijediti turistička ponuda grada, ali i muzeološko predstavljanje materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter