Miart Gallery

Mladi porečki umjetnik niže uspjehe: Alex Knapić izlaže u prestižnoj galeriji u centru Londona

| Autor: Vanesa Begić
(Promo)

(Promo)


Poznati porečki umjetnik Alex Knapić otvorio je izložbu u prestižnoj umjetničkoj galeriji u centru Londona, Miart Gallery (St. James - Mayfair). Niz modernih brončanih skulptura koje je Alex imao prilike predstaviti zahtjevnoj londonskoj publici, privuklo je pažnju i umjetničke kritike koja je dočekala izložbu sa zanimanjem.

Jedna od najboljih

Miart Gallery predstavlja spektakularni centar suvremene umjetnosti površine 540 kvadratnih metara smještene u srcu Mayfaira u St. James's Street u Londonu. Izložbe koje se priređuju u Miart Gallery, prikazuju međunarodno poznate i nove globalne moderne i suvremene umjetnike. Miart Gallery je osvojila titulu 'Najbolja galerija ili muzej u Ujedinjenom Kraljevstvu 2024.' i '20 najboljih galerija i muzeja na svijetu' od American Art Awardsa i World Art Awardsa, a London Walks proglasio ju je jednom od deset najboljih galerija u Londonu 2022. godine.

Podršku Alexu pri otvaranju izložbe dala je publika iz Londona kao i iz Istre i Zagreba te predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske, što su obilježili i na svojim Facebook stranicama.

- U prestižnoj galeriji Miart u londonskom Mayfairu, koju je World Art Awards proglasio najboljom galerijom/muzejom u Velikoj Britaniji 2024. godine, otvorena je skupna izložba "Diplopia" na kojoj su predstavljene skulpture renomiranog hrvatskog umjetnika iz Poreča Alexa Knapića i djela Lorenza Quinna, Garyja Jamesa McQueena, Petera Combea, Selde Gunes i Ede Baysal. Ovo je veliko priznanje za hrvatskog kipara, jer je galerija i ove godine odabrana među dvadeset najboljih u svijetu.

Njegove skulpture "Postanak", "Beskonačnost" i "Kocke dominirale" su prostorom i plijenile pažnju posjetitelja. Čestitamo Alexu Knapiću na ovom vrijednom priznanju za njegov umjetnički rad. Događaju su nazočili diplomati Veleposlanstva RH: Davor Ljubanović, otpravnik poslova, Loreta Bertoša-Kušen, opunomoćena ministrica i Dajana Antonija Bebek, prva tajnica", navedeno je na stranicama veleposlanstva.

Umjetnikove emocije

Alex Knapić rođen je 1970. godine u Puli. Živi i stvara u Poreču, uglavnom se baveći 3D arhitektonskim vizualizacijama i izradom mozaika. Njegovi mozaici prvenstveno predstavljaju destrukciju pa punu osobnu nadgradnju tradicije korištenja mozaika u ukrašavanju i opremanju kršćanskih sakralnih i reprezentativnih javnih prostora rimskih atrija, kupališta i vila. Učestalo izlaže u inozemnim galerijama.

Kako veli stručna kritika, "Iako kroz njegov opus dominira apstraktni koncept interpretacije svijeta, dominantni motiv i inspiracija su umjetnikove emocije pretočene u vizualnu formu koja vremenom poprima mijene, prateći evoluciju osjećaja svijeta". Prije tri godine dobitnik je nagrade sv. Maura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter