gradska galerija pula

FOTO / Dimitrije Popović kroz izložbu istražuje sveopće teme egzistencije i prolaznosti vremena

| Autor: Vanesa Begić


Do 14. rujna se u Gradskoj galeriji Pula može pogledati izložbu Dimitrija Popovića "Grafike". Riječ je o iznimnom ostvarenju isto tako iznimnog umjetnika, za čije su stvaralaštvo mnogi likovni kritičari i eksperti istaknuli da je autor jedinstvenog grafičkog izričaja.

Pulska izložba donosi pregled bogatoga i raznolikoga recentnog opusa grafika te predstavlja iznimnu prigodu da se posjetitelji upoznaju s njegovim umjetničkim razvojem, kao i utjecajem koji je ostavio na hrvatsku i svjetsku grafiku.

Svojevrsni dnevnik

Kako je bilo vidljivo i tijekom otvorenja, publici se njegovi radovi sviđaju, upravo zbog dubine prikazanih momenata i elemenata, ali i zbog erotske komponente, kako su neki i naglasili.

- Svojim djelima, istovremeno apstraktnim i figurativnim, umjetnik istražuje sveopće teme egzistencije i prolaznosti vremena, često se inspirirajući motivima iz prirode i mitologije. Najupečatljivija značajka autorove grafike njegova je sposobnost prikaza snažne atmosfere i vizualne napetosti. Radovi su mu nerijetko puni kontrasta, kako u pogledu tonaliteta tako i u pogledu raznovrsnosti sadržaja.

Upravo ta napetost čini njegove radove toliko osebujnima, tako svojstvenima. Popovićeva umjetnost nije nimalo statična, u neprestanoj je transformaciji. Djela su mu svojevrsni dnevnik, neobična kronologija unutarnjih borbi i traganja za smislom. Kroz raznorodne cikluse umjetnik istražuje temeljna pitanja o životu, smrti, ljubavi, religiji, a slike su istodobno intimne ispovijedi i univerzalna razmišljanja o ljudskom postojanju.

Posebna vrijednost Popovićevog opusa leži u njegovoj svestranosti, u njegovoj nevezanosti za ijedan stil ili određenu temu. Popović neprestano i uporno eksperimentira, učestalo traga za novim izražajnim mogućnostima. Ta otvorenost prema novim izazovima i takva radoznalost prema novim temama čini njegovu umjetnost tako zanimljivom i toliko aktualnom, kazao je Eros Čakić, voditelj Gradske galerije Pula za ovu izložbu.

Dok se dijelu publike više dopadala ranija Popovićeva faza, drugima je upravo činjenica da je to majstor različitih tehnika, od klasičnog slikarstva do suvremenih medija, snažne simbolike, izražajnih boja i složenih kompozicija što ga čini vrlo prepoznatljivim, itekako dopadljiva.

Kao što neka književna djela traže opetovano iščitavanje, stalno traženje smisla, tako i neka likovna djela traže opetovano iščitavanje, odnosno otkrivanje slojeva značenja skrivenih ispod naslikane površine.

- Popovićeva likovna umjetnost je most između tradicije (u njegovom djelima od početka dominira mitsko i arhetipsko) i suvremenosti, između lokalnog i globalnog, podsjećajući nas stalno i trajno na univerzalni jezik umjetnosti koji prodre u najdublje slojeve duše, nastavlja Čakić.

Dok su rani grafički radovi u znaku utjecaja nadrealizma, bogate simbolike, pomno izabranih oblika i sugestivnih boja koje stvaraju dojmljivu atmosferu, kasnije je Popović krenuo eksperimentirati s različitim grafičkim tehnikama postupno se udaljavajući od figurativnih elemenata.

Stoga i njegovi radovi iz te faze postaju drukčiji, sve složeniji i dinamičniji, a motivi se sve više raščlanjuju na osnovne geometrijske oblike.

- Boje postaju sve intenzivnije, a linije sve energičnije. U recentnim radovima grafike su postale složene kompozicije linija, boja i tekstura koje stvaraju dubinu i prostornost uz sačuvane elemente figuracije koje vješto spaja u novoj slici. Premda često lišene ranije naglašenih figurativnih elemenata, one i dalje nose snažnu emotivnu i intelektualnu težinu, zaključio je Čakić što je vidljivo i pogledom na te njegove radove predstavljene u Gradskoj galeriji Pula.

Izložbu grafičkih radova iz nekoliko recentnih izdanja grafičkih mapa organizirali su: Grad Pula, Gradska galerija Pula, Zajednica Crnogoraca i prijatelja Crne Gore grada Pule i Vijeće Crnogorske nacionalne manjine Grada Pule, a zajedničkim izborom likovnih umjetnika iz Pulske zajednice Crnogoraca i Gradske galerije Pula svojim sugrađanima i likovnoj publici predstavljaju tek mali djelić grafičkog opusa velikana likovne umjetnosti.

Grafički radovi na izložbi predstavljaju izbor iz grafičkih mapa "Dimitrije Popović: Čudotvorac Cetinjski". Radi se o grafičkoj mapi rađenoj u 100 numeriranih primjeraka. Svaki primjerak potpisao autor. Ova grafička mapa objavljena je u povodu 190. godine od smrti Petra I. Petrovića Njegoša Svetog Petra Čudotvorca Cetinjskog 1748.-1830. te sadrži četiri grafička lista.

Potom je tu grafička mapa "Dimitrije Popović: Kralj", rađena u 100 numeriranih primjeraka, objavljena u povodu stogodišnjice smrti kralja Nikole I. Petrovića Njegoša (1921.-2021.), Sadrži deset grafičkih listova u tehnici litografije i sitotiska. I naposljetku, tu je "Dimitrije Popović: Oreol mikrokozma" objavljena u povodu 210. godišnjice od rođenja Petra II. Petrovića Njegoša 1813.-2023., što sadrži deset grafičkih listova u tehnici litografije i sitotiska.

Dimitrije Popović, slikar i pisac, rođen je 1951. na Cetinju, Crna Gora. Studij na Akademije likovne umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu završava 1976. U Parizu 1974. Dado Đurić upoznaje Popovića s kolekcionarom Jeanom Davrierom, koji ga 1978. odabire u nadrealističku zbirku.

Izlaže u galeriji Alexander Braumüller (sa Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuchsom, Victorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonorom Finijem i drugima). Na 27. festivalu Due mondi u Spoletu, samostalno izlaže slike, crteže i grafike. Na XIII. biennale internazionale Dantesca u Ravenni 1998., dobiva Zlatnu medalju G. Manzu za skulpturu "Rajska vrata".

Tridesetak nagrada

U godini jubileja Dvije tisuće godina kršćanstva, izlaže u Rimu ciklus Corpus Mysticum, u Sant Andrea al Quirinale, Santa Maria del Popolo, L’Agostiniana Arte Sacra Contemporanea i u Pantheonu.

Za retrospektivnu izložbu u Ex macello u Padovi 2002. dobiva Nagradu "Francesco Petrarca". Uz 500-tu obljetnicu Andree Mantegne za izložbu Ave Mantegna, u Villi Contarini (Padova), dodijeljena mu je Medalja za slikarstvo "Andrea Mantegna".

Dobitnik je 30-ak nagrada za likovnu umjetnost i književnost. Objavio je pet knjiga eseja o likovnoj umjetnosti i četiri knjige beletristike. O djelu Popovića objavljeno je 13 monografija i snimljeno 15 dokumentarnih filmova. Član je Dukljanske te Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Ruske akademije književnosti, Slavenske akademije književnosti i umjetnosti (Bugarska), Cmogorskog PEN centra i Hrvatskog društva pisaca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter