izložba Dimitrija Popovića

FOTOGALERIJA / Opsesija ženskim tijelom

| Autor: Vanesa Begić


Izložba jednostavnog, a ujedno i tako sveobuhvatnog naziva "Grafike" Dimitrija Popovića otvorena je u srijedu navečer u Gradskoj galeriji Pula.

Da je riječ o iznimnom autoru, više je puta istaknuo u ime domaćina Eros Čakić, koji je naglasio da je prošle godine ova izložba bila predstavljena u Grožnjanu, te zahvaljujući Zajednici Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Grada Pule i Vijeću Crnogorske nacionalne manjine grada Pule u narednih mjesec dana može se razgledati u ovome prostoru.

- Dimitrije Popović već desetljećima očarava publiku jedinstvenim grafičkim izričajem. Izložba pred nama donosi nam pregled bogatoga i raznolikoga recentnog opusa grafika te predstavlja iznimnu prigodu da se upoznamo s njegovim umjetničkim razvojem, kao i utjecajem koji je ostavio na hrvatsku i svjetsku grafiku. Popovićeva grafika odlikuje se izuzetnom tehničkom virtuoznošću i dubokom emocionalnom iskrenošću. Svojim djelima, istovremeno apstraktnim i figurativnim, umjetnik istražuje sveopće teme egzistencije i prolaznosti vremena, često se inspirirajući motivima iz prirode i mitologije, kazao je uvodno Čakić.

On je posebno istaknuo široki dijapazon tema koje ovaj autor pokriva, kako je rekao, od figuracije do krajnje apstrakcije, a zadnjih desetak godina opsesija ženskim tijelom kod njega je dominantna.

Dio posjetitelja kazao je da su im upravo ti radovi najzanimljiviji, najsnažniji i najupečatljiviji. Na kontraste u pogledu tonaliteta, kao i raznovrsnosti sadržaja osvrnuo se Čakić navodeći da ih upravo to čini posebnim, svojstvenim, ali i osebujnim. Naravno, isto su tako raznolike i teme koje istražuje, a među motivima su i temeljna pitanja o životu, smrti, ljubavi, religiji.

Autor, kako je naglasio Čakić, i dalje eksperimentira, te posebna vrijednost Popovićevog opusa leži u njegovoj svestranosti, u njegovoj nevezanosti za ijedan stil ili određenu temu.

- Majstor različitih tehnika, od klasičnog slikarstva do suvremenih medija, snažne simbolike, izražajnih boja i složenih kompozicija čini ga vrlo prepoznatljivim. Svaka mu je slika poput slagalice koju prepušta gledatelju u otkrivanju smisla, otkrivanju slojeva značenja skrivenih ispod naslikane površine. Popovićeva likovna umjetnost je most između tradicije (u njegovom djelima od početka dominira mitsko i arhetipsko) i suvremenosti, između lokalnog i globalnog, podsjećajući nas stalno i trajno na univerzalni jezik umjetnosti koji prodre u najdublje slojeve duše, kazao je Čakić zaključivši da rani grafički radovi odražavaju utjecaj nadrealizma, bogate simbolike, pomno izabranih oblika i sugestivnih boja koje stvaraju dojmljivu atmosferu.

Radoslav Putnik otvorio je izložbu uime Zajednice Crnogoraca i prijatelja Crne Gore grada Pule naglasivši važnost suradnje svih uključenih u predstavljanju ove izložbe te Zajednici Crnogoraca Bujštine.

Dimitrije Popović, slikar i pisac, rođen je 1951. na Cetinju, Crna Gora. Studij na Akademije likovne umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu završava 1976. U Parizu 1974. Dado Đurić upoznaje Popovića s kolekcionarom Jeanom Davrierom, koji ga 1978. odabire u nadrealističku zbirku. Izlaže u galeriji Alexander Braumüller (sa Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuchsom, Victorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonorom Finijem i drugima). Priredio je 70-ak samostalnih izložbi i sudjelovao na više od 300 grupnih. Dobitnik je 30-ak nagrada za likovnu umjetnost i književnost. Objavio je pet knjiga eseja o likovnoj umjetnosti i četiri knjige beletristike. O djelu Popovića objavljeno je 13 monografija i snimljeno 15 dokumentarnih filmova. Član je Dukljanske te Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Ruske akademije književnosti, Slavenske akademije književnosti i umjetnosti (Bugarska), Cmogorskog PEN centra i Hrvatskog društva pisaca.

Grafički radovi na izložbi predstavljaju izbor iz grafičkih mapa: Čudotvorac Cetinjski, objavljena povodom 190. godine od smrti Petra I. Petrovića Njegoša Svetog Petra Čudotvorca Cetinjskog 1748.-1830., Kralj, objavljena povodom stogodišnjice smrti kralja Nikole I. Petrovića Njegoša (1921.-2021.) i Oreol mikrokozma objavljena povodom 210 godina od rođenja Petra II. Petrovića Njegoša (1813.-2023.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter