ČETIRI GODINE NAKON DOBIVANJA POČASNE NAGRADE

U Multimedijalnom centru postavljena je izložba "Zaklon od neba" Lidije Šeler

| Autor: Aldo Pokrajac
Vilma Bartolić, Iva Korbler, Lidija Šeler i Elizabeta Rogović na otvaranju izložbe (Snimio: Aldo Pokrajac)

Vilma Bartolić, Iva Korbler, Lidija Šeler i Elizabeta Rogović na otvaranju izložbe (Snimio: Aldo Pokrajac)


U rovinjskom Multimedijalnom centru u četvrtak je otvorena izložbe Lidije Šeler, cijenjene i nagrađivane slikarice koja je na hrvatskoj likovnoj sceni prisutna od devedesetih godina 20. stoljeća. Otvarajući izložbu ravnateljica organizatora, Muzeja Grada Rovinja, Vilma Bartolić je naglasila da je, iako zatvoren zbog višegodišnje rekonstrukcije, muzej pronašao put do svoje publike u MMC-u.

Tako je u ovom prozračnom prostoru s pogledom na povijenu jezgru Rovinja postavljena izložba radova velikog formata slikarice koja je još 2019. godine, prije pandemije koronavirusa, na izložbi Likovne kolonije Rovinj nagrađena počasnom nagradom Zora Matić u vidu samostalne izložbe u organizaciji rovinjskog Muzeja.

“Lidiji Šeler oduvijek je kao polazište za slikanje bila presudno važna priroda, mijene godišnjih doba, daleki pejzaži, ili atmosfera nekog novog mjesta, grada i nama egzotičnog načina života, koje je poput impresija pamtila i prenosila u svoje slike. Nakon nekoliko ciklusa posvećenih Japanu, sada otkriva Sjevernu Afriku, odnosno Maroko”, rekla je predstavljajući izložbu likovna kritičarka Iva Körbler.

Naglasila je da se njezino povezivanje s Afrikom dešavalo gledanjem filma Bernarda Bertoluccija „Čaj u Sahari“, ali se njeno putovanje desilo puno kasnije. Tom je prigodom doživjela marokansko ozračje koje se može osjetiti gledanjem filma, a osobito čitanjem romana „Zaklon do neba“ Paula Bowlesa, na čijem je predlošku nastao film. Boje, teksture i oblici koje je doživjela dovele su je do potpunog uranjanja u novo magično okruženje.

Marokansko ozračje u prostranom MMC-u (Snimio: Aldo Pokrajac)Marokansko ozračje u prostranom MMC-u (Snimio: Aldo Pokrajac)

„Lidija Šeler je doživjela slična iskustva kao junaci Bowlesova romana. Krenula je iz gusto naseljene gradske džungle u Saharu. Što je dublje kročila doživljavala je više ljepote, manje racija i sve više ludila. Lidija je upijala i prenosila u svoje slike isti spleen, istu raskošnu i kaotičnu marokansku svakodnevnicu punu boja, mirisa, zvukova i okusa.

Dužim promatranjem njezinih slika kao da osjećamo sve te senzacije kroz frekvencije i nanose boja. Taj je proces nedvojbeno snažno sugeriran odabirom naslova slika, koja nas uvode u čarobno iskustvo putovanja po Maroku“, zaključila je Iva Körbler.

Lidija Šeler je rođena 1965. godine u Sisku. Maturirala je u Centru za jezike u Zagrebu 1985. te potom 1989. diplomirala na tamošnjoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Miroslava Šuteja. Počela je izlagati već iduće, 1986. godine. Kao talentirana slikarica dobila je priliku boraviti na studijskim putovanjima u Indiji, Francuskoj, Portugalu, Kini, Kubi, Izraelu, Indoneziji, Japanu i brojnim drugim zemljama.

Brojna publika na predstavljanju (Snimio: Aldo Pokrajac)Brojna publika na predstavljanju (Snimio: Aldo Pokrajac)

Od 1990. godine Šiler je nanizala samostalne izložbe diljem Hrvatske, ali i šire, a njezini su radovi odabrani za izlaganje na brojnim skupnim izložbama. Izdvajamo kako je ova priznata autorica dobitnica Premije za slikarstvo na Salonu mladih 1988. godine i nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice na Hrvatskom trijenalu crteža 1999. godine. Njezini se radovi nalaze u fundusu mnogobrojnih hrvatskih muzeja, dio su zbirke grada Wolfsberga u Austriji, Kineskog nacionalnog muzeja umjetnosti te Pekinškog međunarodnog umjetničkog bijenala, na kojem je predstavljala Hrvatsku 2005. godine.

U radu Lidije Šeler snimljen je 2009. dokumentarni film u produkcije HRT-a, u kojem su prikazani njeni radovi nastali u razdoblju od 1984. do 2009. godine.
Kustosica izložbe Lidije Šeler je Elizabeta Rogović iz Muzeja Grada Rovinja. Ona je sa autoricom i Ivom Körbler postavila izložbu koja će se moći pogledati sve do 6. kolovoza od 10 do 12, te od 20 do 23 sata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter