NA DANAŠNJI DAN 1985. GODINE

VREMEPLOV GLASA ISTRE: Galižanski kruh je najbolji u Istri i u Jugoslaviji

Jedini privatni pekar u pulskoj općini Romano Capolicchio u svojoj pekari u Galižani većim dijelom tijesto mijesi ručno, a peć loži drvima. Vjerojatno se u tome krije tajna zašto je galižanski kruh tako dobar, tvrde Galižanci u tom 36 godina starom novinskom tekstu

| Autor: Zoran ANGELESKI
Naslovnica Glasa istre 21. veljače 1985. godine

Naslovnica Glasa istre 21. veljače 1985. godine


Prije nepuna tri tjedna, 2. veljače, legendarni britanski glumac sir David Jason, neponovljivi Derek "Del Boy" Trotter iz kultnih "Mućki" ("Only Fools and Horses") proslavio je 81. rođendan.

Naš se vremeplov u rikvercu ovaj put zaustavio na današnji dan prije 36 godina, 21. veljače 1985. godine, kada je čak 15,2 milijuna britanskih gledatelja odgledalo televizijsku premijeru prve epizode četvrte serije "Mućki" pod nazivom "Happy Returns", u kojoj Del Boy, sjećate se, otkriva da bi najnovija Rodneyova djevojka Debbie mogla biti Del Boyova kćerka iz njegove svojedobne strastvene veze s njenom majkom June.

Fanovi ove kultne serije "Mućki" s ovih prostora pamte čuveni citat Del Boya iz druge epizode prve serije: "Imam 24 litre jugoslavenskog rizlinga u garaži", kojom Rodneyu najavljuje zabavu s dvije cure za šankom, za koje se zatim ispostavlja da su transvestiti.

Taj 21. veljače 1985. bio je četvrtak. Svega dva tjedna života na zemlji u gaće je pišao Cristiano Ronaldo, američki predsjednik bio je Ronald Reagan, premijerka Velike Britanije Margaret Thatcher, Katoličku crkvu vodio je papa Ivan Pavao II., dok će se za 20 dana na Istoku dogoditi, pokazat će se, historijski događaj - dolazak tvorca Perestrojke Mihaila Gorbačova na čelo Sovjetskog saveza. Iako, to preuzimanje vlasti budućeg tvorca Perestrojke - isključivanje s aparata teško bolesnog šefa države Černjenka 10. ožujka 1985. te istog dana stjecanje tanke većine glasova članova Politbora CK KPSS-a dok su tog istog dana tri člana Politbiroa, Gorbačovljeva protivnika bili van Moskve - traži detaljnije osvjetljavanje.

Tek će ljeto 1985. godine, s humanitarnim Live Aid koncertima 13. srpnja u Londonu i Philadephiji, ostaviti dublji trag u generacijskoj memoriji. Nešto ranije, 14. lipnja 1985. na brodu "Princeza-Mari Astrid", na mjestu Mozel, pored Schengena, malog mjesta u Luksemburgu pet je europskih država, Belgija, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Nizozemska, potpisalo (danas zvučan) Schengenski sporazum, po kojem su se građani tih država mogli slobodno kretati bez putovnice i osobne iskaznice.

Glas Istre pisao je tog 21. veljače 1985. da je američka profesorica anatomije na sveučilištu u Kaliforniji Marian Diamond četiri godine ispitivala uzorke Einsteinovog mozga, objavivši rezultate istraživanja u časopisu Science.

Objašnjavajući da u mozgu postoje dvije vrste ćelija: neuroni, koji stvaraju i provode nervne impulse (dakle "misle") i glijalne odnosno potporne ćelije koje hrane mozak, ona je ustvrdila da u Einsteinovom mozgu ima mnogo više - 73 posto - glijalnih ćelija nego kod normalnog čovjeka.

Tada, te 1985. jedini privatni pekar u pulskoj općini Romano Capolicchio pekao je u svojoj pekari u Galižani čuveni galižanski kruh. U toj je pekari počeo raditi kao naučnik 1941. godine, da bi 1966. postao samostalni nositelj obrta. Svakog dana, i nedjeljom i praznikom, on je prosječno ispekao 250 kilograma kruha.

- Većim dijelom tijesto mijesi ručno, a peć loži drvima: vjerojatno se u tome krije tajna zašto je galižanski kruh tako dobar, piše Glas Istre u broju od 21. veljače 1985. U prošlosti je znao praviti i peciva i lepinje. "Kad bih pekao kruh samo za Galižance, to bi bilo malo", kazao je tada novinaru Romano.

- U njegovu pekaru svraćaju ljudi iz daleka. Znaju da će tu naći dobar kruh. To je najbolji kruh ne samo u Istri, nego i u Jugoslaviji, ustvrdili su pojedini Galižanci u tom 36 godina starom novinskom tekstu.

Izvršno vijeće Skupštine Općine Buje pozitivnim je ocijenilo rad umaškog OSUP-a (policije). Dio tog izvještaja u našem listu privlači pozornost: "Na Bujštini se sve više očituje i jedno drugo zlo - narkomanija. Prema podacima OSUP-a, na ovom području boravi 21 uživalac droge. Među njima ima i punoljetnih osoba. Trojica su, kako se ističe, stalni uživaoci droge - svi punoljetni. Ima i pojava uzgoja indijske konoplje, doduše u manjim količinama."

Na naslovnoj stranici Glasa Istre najistaknutije je bio plasiran tekst "Obračun s uravnilovkom", kojim se otvarala javna rasprava o novom republičkom Društvenom dogovoru o dohotku.

Usput, uravnilovka (rusizam) je podjednaka raspodjela proizvedenih dobara ili ostvarenoga dohotka među sudionicima proizvodnje, a zagovarali su je socijalisti (leveleri, babuvisti) kao ispunjenje apsolutne pravde. Negativan je efekt uravnilovke gubitak motivacije, gušenje inicijative, inovacije i stjecanja znanja, kao važnih činitelja društvenog razvoja.

- Nedopustiva je sadašnja praksa da 200.000 zaposlenih, gotovo bez akumulacije i ulaganja u razvoj, prima natprosječne osobne dohotke i stalno očekuje društvene intervencije u svoju korist, rečeno je na tom sastanku raznih predstavnika tadašnje hrvatske vlasti, i dodano: "Očekuje se da će taj dokument onemogućiti sadašnje stanje uravnilovke, kako na niskoj tako i na visokoj razini, zbog čega se gubi radna motiviranost".

Ta je radna motiviranost, nažalost, nakon svega šest godina ustupila mjesto onoj - ratnoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter