Povodom uskrsa

Bogat program u sklopu 2. Festivala bakalara u Fažani

| Autor: Roberto Rauch
(Snimio Roberto Rauch)

(Snimio Roberto Rauch)


Nakon uspješnog prošlogodišnjeg izdanja, i ovog će se Uskrsa u Fažani održati Festival Bakalara, čiji su program na današnjoj press konferencije predstavile Sandra Piljan Lorencin u ime Općine te Melita Peroković u ime Turističke zajednice.

"Na Veliki petak, 18. travnja, Općina organizira druženje uz bakalar, fritule i piće na Rivi, u subotu imamo kroz cijeli dan izložbu Uskršnjih jaja i različitih dekoracija, a u četiri sata popodne tu su svi ostali sadržaji, od natjecanja u pripremi bakalara, izložbe dječjih likovnih radova, radionica i igara te nastup Redikul benda, dok je u 21 sat misa bdijenja i blagoslov hrane.

(Snimio Roberto Rauch)(Snimio Roberto Rauch)

U nedjelju, na sam Uskrs, je u crkvi sv. Kuzme i Damjana Uskršnja misa, kazala je prisutnima Petroković te istaknula ovogodišnje veliko zanimanje za natjecanje u pripravi bakalara, zbog kojeg su ove godine morali zaustaviti prijave. Nastupit će 13 ekipa iz cijele Istre, ali i Zagreba, koji će na tradicionalan način morati pripremiti skuhani i očišćeni bakalar, koristeći isključivo bat i lavor za tučenje te tradicionalne sastojke: krumpir, maslinovo i suncokretovo ulje, sol, papar, peršin i češnjak. Pobjednike očekuju bogate nagrade: jednodnevni izlet na Brijune za dvije osobe (TZ Fažana), večera za 2 osobe u vrijednosti od sto eura (Stara konoba) te poklon paket Alden d.o.o.-a, ujedno i glavnog sponzora manifestacije.

Nešto više o programu za ponedjeljka kazala je Piljan Lorencin: osim izložbe i jutarnje mise, i tog je dana u planu pregršt igara, radionica i dekoriranja, a najmlađe će uveseliti i lutkarska predstava. Za one željne Uskršnje hrane tu je i veliki doručak s jajima, šunkom, mladim lukom te ogromnom pincom od 15 metara koja će se dijeliti mještanima, ali i turistima kojih, kako je istaknula Petroković, u Fažani već ima više nego lani. Svoj će doprinos manifestaciji dati i mnogi ugostiteljski obrti, koji će čitav vikend u svojoj ponudi imati jela s bakalarom. Njihov popis, kao i cjelokupni program, donosimo u nastavku.

Popis restorana i jela:

K&F, Titova riva 5

Bakalar na bijelo

Bakalar i posutice

Vasianum, Titova riva 7

Ravioli punjeni bakalarom i šparugama

Trattoria Fasana, Titova riva 8

Bakalar na pulski

Bakalar i posutice

Arancini

Sapore Di Mare, Trg Sv.Kuzme i Damjana 2

Bakalar na Bijelo

Bakalar i Posutice

Pohani bakalar

Korta, Trg Stare Škole 6

File bakalara s krumpirom i malvazijom

Stara Konoba, Trg Stare Škole 1

Pašteta Od Bakalara

File Od Bakalara

Bruskete Od bakalara i cherry rajčice

Pohani Bakalar

Feral, Boraca 11

Bakalar i posutice

Mari e monti (svježi bakalar i slanutak na žlicu)

Navetta

Ulika

Program Uskrs u Fažani

Petak, 18. Travnja 2025

10:30 Druženje uz bakalar i fritule na rivi

Subota, 19.4.2025

9:00 Izložba velikih uskršnjih jaja i dekoracije

16:00 Festival bakalara- natjecanje u pripremi bakalara

Izložba dječjih likovnih radova, uskršnje igre, kreativne radionice i potraga za uskršnjim jajima, natjecanje u pičenju jaja

Glazba: Redikul bend

Ponuda jela od baklara u ugostiteljskim objektima

17:30 Proglašenje pobjednika pripremanja bakalara na tradicionalan način

21:00 Misa bdijenja i blagoslov hrane

Nedjelja, 20. Travnja 2025

8:30 i 10:00 Uskršnje mise u crkvi sv. Kuzme i Damjana

Ponedjeljak, 21. Travnja 2025:

9:00 - 19:00 Izložba velikih uskršnjih jaja i dekoracije

10:00 Uskršnja misa u crkvi sv. Kuzme i Damjana

10:30 Uskršnji doručak za mještane i posjetitelje na trgu

16:00 Uskršnji zeko- kreativne radionice Tradicionalne uskršnje igre (pogodi pinjatu, uguraj jaje u uskršnje gnijezdo i dekoracija jaja) i potraga za uskršnjim jajima: Pupetta - izrada lutke pilića i lutkarska predstava

16:30 Natjecanje u tucanju i pičenju jaja

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter