NOVIGRAD

VIŠE OD 90 POSTO POLJOPRIVREDNOG DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA BIT ĆE U FUNKCIJI: U zakup na novigradskom području ponuđeno ukupno 118 hektara zemljišta

| Autor: Aleta BRATTONI

Od toga će na području katastarske općine Donja Mirna u zakup na 25 godina biti ponuđeno ukupno 9,3 hektara zemljišta, na području katastarske općine Novigrad 83,7 hektara ići će u zakup na 25 godina, a 25 hektara u zakup na pet godina, uz mogućnost produljenja na isti period * Rok za prijavu na javni natječaj istječe 6. srpnja

Gradsko vijeće Grada Novigrada donijelo je odluku o raspisavanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Novigrada.

Putem natječaja u zakup će biti ponuđeno ukupno 118 hektara zemljišta. Od toga će na području katastarske općine Donja Mirna u zakup na 25 godina biti ponuđeno ukupno 9,3 hektara zemljišta, na području katastarske općine Novigrad 83,7 hektara ići će u zakup na 25 godina, a 25 hektara u zakup na pet godina, uz mogućnost produljenja na isti period. Ukupno je riječ o stotinjak takozvanih proizvodno-tehnoloških cjelina, odnosno katastarskih čestica. Sva natječajna dokumentacija može se pronaći i na mrežnim stranicama Grada. Rok za prijavu na javni natječaj istječe 6. srpnja.

Stavljanje u višu brzinu

Prema prethodnim natječajima na području Grada Novigrada do sada je u zakup dano oko 600 hektara zemljišta u vlasništvu RH, pa će ovim novim natječajem više od 90 posto poljoprivrednog državnog zemljišta na području Novigrada biti u funkciji. Gradonačelnik Anteo Milos istaknuo je da je ovaj natječaj dobra prilika novigradskim poljoprivrednicima da naprave iskorak u svojoj djelatnosti. "Bit će ovo prilika za 'stavljanje u višu brzinu' onima koji se poljoprivredom već bave, ali i za pokretanje nekih novih poljoprivrednih aktivnosti. Riječ je stavljanju u funkciju gotovo 120 hektara visokokvalitetnog zemljišta koje će u budućnosti sigurno donijeti puno toga dobroga našem gradu. Drago nam je da i na ovaj način možemo pomoći našim poljoprivrednicima, kojima je zemljište svakako jedan od važnih resursa", govori Milos.

Shodno tome, prihvaćeno je i rješenje o osnivanju i imenovanju povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH za Grad Novigrad koje će po provedenom natječaju pripremiti i Gradskom vijeću proslijediti prijedlog za izbor najpovoljnijih ponuda. U povjerenstvo su imenovani: Marijan Bubola, Stilver Milić, Sania Blaškić, Elvis Anić i Anton Beaković.

Izrada Plana ukupnog razvoja

Nadalje, prihvaćena je odluka o izradi Plana ukupnog razvoja za razdoblje od 2021. do 2027. godine, čijim se donošenjem i provođenjem osigurava planiran i održiv razvoj Grada, te stvaraju preduvjeti za korištenje EU i nacionalnih fondova. U izradi PUR-a uz djelatnike gradske uprave i vanjsku konzultantsku podršku, aktivno će sudjelovati i predstavnici svih gospodarskih i društvenih sektora. Po izradi ovog strateškog dokumenta slijedi njegovo usvajanje na Gradskom vijeću. Izrada PUR-a financirat će se sredstvima iz gradskog proračuna za 2020. godinu.

Pred Gradskim se vijećem našao i prijedlog izmjena Prostornog plana uređenja Grada Novigrada. "Ovaj dokument u sebi sadrži sve elemente važne za budući razvoj našega grada. On ne definira konkretne projekte, poput gradskog proračuna, ne ulazi u detalje poput prostornih planova nižeg reda, ali predstavlja temelj za izradu i donošenje svih ostalih dokumenata važnih za budući razvoj Novigrada", naveo je Milos izrazivši zadovoljstvo time što je donošenje ovog plana došlo u završnu fazu.

Talijanska škola oslobođena doprinosa

Na samoj sjednici vijećnik Moreno Ivančić podnio je amandman na plan, kojim se predlaže promjena namjene dijela zemljišta, ukupne površine 64,5 hektara, iz "šume gospodarske namjene" u "ostala obradiva tla". Obrazložio je kako je to zemljište u vlasništvu RH ugovorom o zakupu 2007. godine dano na korištenje na 50 godina radi podizanja višegodišnjeg nasada maslina i ne nalazi se u šumskogospodarskoj osnovi Hrvatskih šuma, pa namjena predviđena planom nije u skladu s privedenom namjenom, postojećim ugovorom i važećim programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Vijećnici su amandman prihvatili, te će se on uputiti nadležnom ministarstvu, a dobije li "zeleno svjetlo", Gradsko vijeće usvojit će na nekoj od narednih sjednica Prostorni plan uređenja (s uvrštenim amandmanom) kao konačni dokument.

Na sjednici je također prihvaćen zaključak o oslobođenju od plaćanja komunalnog doprinosa Talijanske osnovne škole. Pročelnica Sandra Rugani Kukuljan prenijela je kako je Istarska županija, kao nositelj osnivačkih prava, zatražila od Grada Novigrada oslobađanje od obveze plaćanja komunalnog doprinosa za buduću zgradu nove Talijanske osnovne škole. Riječ je o iznosu od 351 tisuće kuna. Podsjetila je i kako je Grad ustupio zemljište za gradnju nove škole, te je sudjelovao u izradi projektne dokumentacije. Spomenimo i kako su na sjednici usvojena izvješća o radu u 2019. godini dviju gradskih ustanova u kulturi - Gradske knjižnice Novigrad i Muzeja Lapidarium.

Potpore poljoprivrednicima

Grad Novigrad je objavio i javni poziv za dodjelu državnih potpora u poljoprivredi. Putem njega predviđa se dodjela potpora u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu sukladno programu potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju Grada Novigrada. U ovogodišnjem gradskom proračunu za provedbu ovog programa planiran je iznos od 150.000 kuna. Od tog iznosa za nabavku sadnica (cijepova vinove loze, sadnica masline, voćaka i ostalih dugogodišnjih nasada) predviđeno je ukupno 50.000 kuna, za troškove osnovne infrastrukture u poljoprivredi 85.000 kuna, a za stručno osposobljavanje za sigurno rukovanje pesticidima i pravilnu primjenu pesticida 15.000 kuna. Obrasci zahtjeva za dodjelu potpora s pripadajućom dokumentacijom podnose se poštom ili neposrednom predajom u pisarnici Grada, na adresu: Grad Novigrad, Upravni odjel za poslove ureda gradonačelnika, opće poslove i društvene djelatnosti, Veliki trg 1, 52466 Novigrad, s naznakom "Zahtjev za dodjelu sredstava iz Programa potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju 2020. godinu".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter