UNUTARSTRANAČKI IZBORI U SDP-u

VILI BASSANESE, NOVI-STARI ŠEF ŽUPANIJSKE ORGANIZACIJE: "Stranka je u nezavidnoj situaciji. Moramo se preustrojiti. Ovi izbori su prilika za to"

Na ovim izborima se pokazalo da smo znatno osvježili ekipu. Puno se mladih, njih oko 80 posto, priključilo Glavnom odboru s istinskom željom da pridonesu stranci i svojoj sredini, kazao je Igor Belas, novi predsjednik pulskog SDP-a

| Autor: Marcello ROSANDA
Vili Bassanese (Snimio Milivoj Mijošek)

Vili Bassanese (Snimio Milivoj Mijošek)


Na subotnjim unutarstranačkim izborima u SDP-u na kojima su birani predsjednici, potpredsjednici te članovi općinskih, gradskih i županijskih odbora, za čelnika Istarske županijske organizacije ponovno je izabran umaški gradonačelnik Vili Bassanese kao jedini kandidat, dok je na čelo SDP-a Grada Pule izabran Igor Belas. Odlazeća predsjednica pulskog SDP-a i saborska zastupnica Sanja Radolović na ovim se izborima kandidirala tek za potpredsjednicu pulskog i članicu predsjedništva SDP-a Istarske županije. Za izjavu je bio raspoložen Bassanese, koji kaže da je u tijelima stranke sada 40 posto novih ljudi.

36 lokalnih organizacija

"Stranka je u nezavidnoj situaciji i sada nam je cilj osnažiti je. Moramo se preustrojiti. Ovi izbori su prilika za to. U Istri su održani na 20 mjesta, dok na njih 16 imamo povjerenike, što znači da smo organizirani u 36 općinskih ili gradskih organizacija. Za sada nam je cilj ustrojiti tih 16 organizacija i želja nam je da budemo stranka koja će utjecati na kvalitetu života u Istri. Tamo gdje obnašamo vlast vidi se da to radimo na kvalitetan način, kazao je Bassanese. Ipak, dodaje da im situacija, odnosno status stranke na nacionalnoj razini ne ide u prilog, te da sada moraju dijeliti odgovornost i nadati se što skorijoj stabilizaciji.

Na pitanje kakva će SDP biti oporba u Skupštini te hoće li štogod predlagati kad je riječ o proračunu za iduću godinu, Bassanese ističe da će nastaviti dosadašnjim aktivnim tempom, no napominje da sjednice Županijske skupštine već godinama nisu dovoljno medijski praćene.

- Ja nikad ne postavljam pitanje, već dajem prijedloge. Tako će biti i što se tiče proračuna. Nisam zadovoljan kako je on predstavljen, a mi smo tu da dajemo konstruktivne prijedloge. Na većini je da to prihvati ili ne. Međutim, poznavajući trenutnu situaciju mislim da sigurno 95 posto prijedloga ili amandmana neće biti prihvaćeno, naglašava Bassanese.

Koalicija kao familija

Njegov stranački kolega i novi šef pulske podružnice Belas, pak, kaže da je osobito zadovoljan izbornom ishodu i pomlađivanju stranačkog kadra u Puli.

- Jako smo puno bili na terenu među ljudima, slušali smo ih i upoznavali se s njihovim problemima, i prije lokanih izbora, ali i sada. Na ovim izborima se pokazalo da smo znatno osvježili ekipu. Puno se mladih, njih oko 80 posto, priključilo Glavnom odboru s istinskom željom da pridonesu stranci i svojoj sredini, ističe Belas.

Na pitanje kakvi su politički i međuljudski odnosi unutar koalicije, on tvrdi da su "stvarno dobri".

- Postali smo doslovno kao familija, svako sa svojim različitostima. To je jako dobro. Često se nalazimo i razgovaramo. Kod nas nema jednopartijskog dizanja ruku. Ponekad se ne slažemo, ali uvijek donesemo neko rješenje na dobrobit Pule. Kolege iz IDS-a su zbog toga zbunjeni, pitaju nas jesmo li uopće više u koaliciji. Moraju shvatiti da su došla nova vremena i da ćemo se mi tako ponašati. Uvažit ćemo dobre prijedloge nevezano s koje strane stigli i svakako ćemo podržati proračun. Do sada smo stagnirali, a grad je četiri godine bio talac nerada. Mi ćemo to znatno promijeniti, poručuje Belas.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter