UMAG

Udruženje obrtnika Bujštine obilježilo pola stoljeća rada: STVARANJE DOBROG UGLEDA OBRTNIŠTVA KROZ 50 GODINA

Nagrađeni obrtnici koji su doprinijeli gospodarskom razvoju dijela Istre (S. BOSNIĆ)

Nagrađeni obrtnici koji su doprinijeli gospodarskom razvoju dijela Istre (S. BOSNIĆ)


Poznato je da nama, poslodavcima, otežavaju rad prevelike porezne obveze prema državi, no to nas ne obeshrabljuje i gledamo naprijed jer ljubav prema vlastitom zanatu i optimizam je ono što nas motivira da ustrajemo u radu

Impozantan jubilej, pola stoljeća od svog osnutka obilježilo je Udruženje obrtnika Bujštine - Umag, inače, zaslužni za gospodarski razvoj lokalne samouprave. "Danas kada se gasi ili zatvara veliki broj poslovnih subjekata s dugogodišnjim iskustvom, Udruženje obrtnika Bujštine slavi svojih 50 godina postojanja i rada", istaknuo je u pozdravnom govoru Merim Šabanović, predsjednik udruženja osvrnuvši se na ulogu i značaj udruženja u lokalnoj samoupravi.

Otvoreni za dijalog

- Uvijek smo bilo otvoreni za dijalog i suradnju s lokalnom samoupravom te sa svim obrtnicima i njihovim pravnim subjektima. Kao dostojan i dostupan servis nudili smo našim obrtnicima razne pogodnosti i edukacije, stručna usavršavanja i seminare te sudjelovanje na stručnim sajmovima. Iako se tijekom proteklih 50 godina dosta toga promijenilo, jedno je ostalo isto: naučili smo da se moramo brinuti sami o sebi, jer rijetko možemo očekivati pomoć od zakonodavca. Naime, poznato je da nama, poslodavcima, otežavaju rad prevelike porezne obveze prema državi, no to nas ne obeshrabljuje i gledamo naprijed jer ljubav prema vlastitom zanatu i optimizam je ono što nas motivira da ustrajemo u radu. U tom smislu vjerujem da neće izostati pomoć lokalne i državne vlasti neophodne za opstanak i razvoj obrtništva kao neotuđivog dijela gospodarskog razvoja, kako lokalne zajednice, tako i same države, napomenuo je Šabanović i zahvalio se svima koji su doprinijeli osnivanju udruženja, razvoju i stvaranju dobrog ugleda obrtništva na Bujštini.

Uručeno 45 priznanja jubilarcima

Rođendanskoj proslavi udruženja prisustvovali su brojni gosti i uzvanici potvrdivši time važnu ulogu obrtništva. Kolegijalnu podršku obrtnicima Bujštine došli su dati predsjednici udruženja obrtnika iz cijele Istre, a kao pravi čestitari stigli su ruku punih darova, gdje je između umjetničkih slika, najslađe bilo vidjeti košaru pazinskih cukerančića, kolačića koji su zaštićeni kao nematerijalno kulturno dobro.

Jubilej su uveličali potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, nedavno izabrani predsjednik Obrtničke komore Istarske županije i recentno izabran predsjednik Ceha ribara i akvakulture HOK-a Robert Momić, te predsjednica zbratimljene Obrtne i podjetniške zbornice Radovljica (SLO) Marija Hudovernik. U ime gradova i općina Bujštine jubilej su im čestitali i Ivan Belušić, zamjenik gradonačelnika Grada Umaga, Alen Luk, pročelnik Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, opće poslove i društvene djelatnosti Grada Novigrada i Paolo Kraljić, načelnik Općine Brtonigla.

- Udruženje obrtnika Bujštine jedno je od najstarijih i treće po brojnosti članstava u sastavu Obrtničke komore Istre koja pokriva i orkestrira u sedam udruženja sa sveukupno 7.560 obrtnika. Ukoliko tu brojku pomnožimo s dva do tri zaposlena radnika po obrtu proizlazi da je to oko 25 tisuća zaposlenih radnika, a u špici turističke sezone se brojka penje i na 30 tisuća. Ove cifre potvrđuju da uz malo i srednje gospodarstvo, naravno izuzevši velike korporacije, činimo najvažniji korpus gospodarskog i društvenog razvoja Istre, rekao je Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istre.

Podjela plaketa jubilarcima bila je simbolična zahvalu za njihov ustrajan rad i veliki doprinos razvoju obrtništva i malog poduzetništva u lokalnoj zajednici, a time i na Bujštini. Uručeno je ukupno 45 priznanja prema kategorijama u raznim cehovskim zanimanjima: ugostiteljstvo, cestovni prijevoz, morski ribolov, graditeljstvo, telekomunikacijska djelatnost, vinarstvo, vodna i plinska instalacija, agencija za poslovanje nekretninama... Kao kruna večeri uslijedila je dodjela prigodičarske nagrade slavljeniku -Udruženju obrtnika Bujštine-Umag, krovnoj poveznici svih obrtnika ovog geografskog teritorija, poznatijeg kao klaster Sjeverozapadne Istre, koju je iz Zagreba donio i predsjedniku udruženja predao zamjenik predsjednika HOK Dalibor Kratohvil.

Kratka povijest udruženja

Udruženje obrtnika Bujštine osnovano je 27. prosinca 1968. godine u Radničkom domu u Bujama u prisutnosti 70 obrtnika iz Udruženja zanatlija, ugostitelja i prijevoznika sa područja općina:Umag, Buje i Novigrad. Početkom 1993. godine udruženje mijenja naziv u Udruženje obrtnika Bujštine – Umag i nakon rada na tri lokacije, ulaganjem vlastitih sredstva, bez zaduživanja , kupuju 2001. godine svoj poslovni prostor u centru Umaga, na adresi Pozioi 2. Od početnih 262 člana danas su dostigli brojku od 1100 članova koji djeluju strukovno u 9 cehova. (Sanja BOSNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter