KAKO SE SLAVI NA BUJŠTINI?

SKROMAN I DUHOVNI ZOV USKRSA: Bolje da propadne selo nego običaji, pa čak i u doba pandemije

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Ilustracija (Milivoj MIJOŠEK)

Ilustracija (Milivoj MIJOŠEK)


Ako je suditi prema odgovorima stanovnika Bujštine, neće se znatno povećati prihodi trgovcima ovih uskršnjih dana bezobzira što je produljeno radno vrijeme nekih trgovina hranom, proradile su ribarnice i tržnice.

Naše terensko istraživanje "elektroničkim putem" otkrilo je da će tradicionalna uskrsna jela biti na stolu, ali svega u skromnijem obimu i blagovat će se bez blagoslova hrane u crkvi.

Saznajemo kako će naši sugrađani po istarskim i hrvatskim tradicijskim običajima u doba koronakrize obilježiti najveći kršćanski blagdan i s koliko mjera opreza, duhovnih i intelektualnih promišljanja o nepoznatoj budućnosti koja slijedi, jer prema preporuci nacionalnog Stožera Civilne zaštite svi oni ostat će doma.

Kristijan Nemet, novinar i glasnogovornik, Novigrad

- Možda nećemo sjediti baš u krugu obitelji, ali bit će tako nekako... Ne namjeravamo obaviti nikakav veći shoping, jer smo već sve pribavili u okviru uobičajenog shopinga koji radimo dva puta tjedno u kojem kupujemo samo ono najnužnije. Draga supruga Katarina, će ispeći pincu, već je sinoć ispekla dvije probne, po starom žminjskom receptu, i uspjele su odlično, pohvalno će Nemet te dodaje da će se na stolu naći šunka, pisanice, janjetina čisto simbolično jer veli da je bolje da propadne selo nego običaji, pa čak i u doba pandemije. Bit će to svakako jedan puno duhovniji blagdan u obitelji Nemet prilagođen svim uvjetima koronakrize, kaže.

Nena Badalić, bivša direktorica Podravke, Umag

- Nažalost, ne može mi doći kći i unuci iz Koprivnice, a nisam ni mogla otputovati k njima da svi zajedno kao uvijek budemo na okupu za šarenim stolom s puno smijeha i priče. Ostajem doma sa drugom kćeri i njezinim kućnim ljubicem labradorom Koni. Bit će vrlo skromno, prilagođeno uputama stožera i koronakrizi, ali naravno neće usfaliti šunka i pisanice, jer treba običajno proslaviti Uskrs, a kolače ću uglavnom pripremiti sama da zasladimo ove dane koji nisu baš ugodni, kazuje Badalić.

Orjana Makovac, odvjetnica, Buje

- Ostajem u krugu obitelji, kao i svake godine do sad. Ništa posebno ni pretjerano neću kupovati, a u špežu idem prorjeđeno, svaki tjedan, uz iznimku što ću sada dopuniti košaru kojom namirnicom više, potrebnom za pečenje kolača. Bit obavezno šunka i pisanice, a janjetinu nismo nikad za Uskrs jeli u ovom dijelu Istre. Iako je lijepo i toplo vrijeme, ne osjeća se velika radost i blagdan ćemo proslaviti baš prema preporukama i uvjetima ove neugodne koronakrize. Bit će to jedan puno duhovniji blagdan od ranijih godina i nadam se da ćemo kad sve mine iz ovoga izaći kao bolji ljudi, veli Makovac.

Nada Host, novinarka i izdavačica revije “Bujština”

- Imali smo velike planove, ali ostajemo doma u krugu uže obitelji. Nema onog paničnog kupovanja i gomilanja hrane, a ove ću godine imati više vremena za pečenje kolača. Naravno da će na stolu za zajutrak biti šunke, pisanica i mladog sira, a za glavni meni je predviđena patka s mlincima, opisuje svoj uskršnji stol Host.

Marko i Rosetta Martinčić, vlasnici malog obiteljskog hotela Villa Rosetta, Zambratija

- Kao i uvijek proslavit ćemo Uskrs u krugu obitelji s našim blagdanskim tradicionalnim svečanim ručkom iz našeg kraja. Ostat ćemo u samoizolaciji, a Rosetta će pripremit ono što su naši stari radili za blagdane, pince na starinski i kekse s amonijakom koji se sljubuju sa malvazijom. Šunka je obavezna i teletina, jer u ovom kraju janjac nije tradicionalno jelo za Uskrs. Ovaj će blagdan biti prilika da popričamo kako je nekad život bio puno jednostavniji mirniji i prirodniji. U svakom slučaju ovogodišnji Uskrs je prilika da budemo ubuduće dobri i uvijek s dobrom namjerom prema drugima, poručuje Martinčić uz fotografije slastica nastale iz zlatnih ruku suprugu Rosette.

Sunita Prodan, gradska vijećnica, Umag

- Proslavit ćemo u krugu uže obitelji. Ima nas sedmero u kući pod istim krovom pa je uvijek veselo. Ali jako nam fale nonići, barbeti, tete, zrmani iz Buzeta, nismo ih vidjeli tjednima, osim preko vibera... Ali pranona ima 88 godina, ne smijemo blizu, moramo izdržati još malo. Po špežu za nas će ići muž, on je zadužen. Ništa pretjerano, ali ničega neće usfalit. Kolače, pince, a možda i kruh ćemo peći doma. Uskrs se slavi običajno u narodu uz neka jela pa će obavezno biti mladog luka i šparuga, a janjetina, ako uspijemo nabaviti, odgovara Prodan Benolić.

Eugen Borkovsky, ravnatelj i kustos galerije Foniticus, Grožnjan

- Proslava Uskrsa po nekim uzusima mi ne predstavlja problem niti ideju za promišljanje... Proljetni ekvinocij je prošao, to znači da su energetski značajniji dani/noći prošli. Također - upravo je pun mjesec... pa su to su neke prirodne, značajne promjene energija i doba. Izmišljeni i iskonstruirani praznici konzumerizma, fanatizma ili neke kolektivne, diktirane molitve/meditacije uvijek su površni..., iskreno će Borkovsy koji ima svoj pristup ovim tradicijskim obilježjima.

Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Grada Novigrada

- Ovo će zasigurno biti jedan sasvim drugačiji Uskrs jer ćemo ga proslaviti u najužem krugu obitelji, samo s ukućanima. Ne planiramo ići u veći shopping, a bavim se mišlju sama ispeći pokoji kolač. Šunke i jaja neće faliti, a nadam se da ćemo naći i janjetine, no ništa nije presudno. Bez šire obitelji ovo je jedan skromniji praznik i priželjkujem kad sve prođe da će mnoge stvari krenuti nabolje, optimistična je Frernac.

Ljubo Žaja, umirovljeni načelnik Policijske postaje Buje, Novigrad

- Držim se preporuka stožera i provest ću blagdan sam u stanu, odnosno u skladu s trenutkom, ali ne na uštrb duhovne dimenzije i svijesti o obilježavanju Uskrsa i uskršnjih blagdana, jer sam praktičan vjernik. Prema tomu bit će skromno u mom domu, ali neće uzmanjkati šunka i pinca koju volim, izjavio je Žaja.

Zlatan Vareljia, publicist i predsjednik Udruge umirovljenika, Umag

- U te dane kao i u posljednjih šezdesetak godina naći će se na stolu tradicionalne namirnice, šunka, jaja, luk, rotkvice, janjetina i čaša vina, ali bez tradicionalne pince jer je osobno ne volim.

Šopingiranje, niti u prijašnja vremena, a najmanje danas ne upražnjavam. Tjedni odlazak u kupnju namirnica koje mi nedostaju i danas su navika. Zalihe ne stvaram. Istaknuo bih kako se u ovih mjesec dana obistinjuje postavka da je svijet jedan veliki "perverzni supermarket" stilova života koji nas je u stvarnosti ogolio kao ljude. O realnosti kao da se ne govori, već se medijski "secira" naša svakidašnjica. I koronavirus-bolest postali su dio medijskog spektakla. Broje se mrtvi, raščerećuju ljudske sudbine kao da je riječ o svijetu zabave i spektakla. Ova travestija bez ljudskih granica nametnula se našem svakidašnjem životu. I ono što je pozitivno kroz svojevrsno preodjevanje činjenica ogolilo je ljudski um i iskazalo svu njegovu nemoć da bi u ovim vremenima koronakrize trebali nadvladati svoje strasti hedonističkog života. U protivnom pokazujemo kolika je nemoć stoljetne znanosti u prevladavanju ove bolesti kao i niza drugih. Jedan Arhimed je bez današnje tehnologije svojim snivanjem zadužio milenijska vremena znanosti. Danas kad živimo u hedonističkoj sadašnjosti nismo ni svjesni da za mnoge nema budućnosti. Jer ova nas koronakriza upozorava da u prirodi vlada ravnoteža i da će mnogi izgubiti bitku, ali neki će i profitirati. Prirodna ravnoteža je ono što nas održava. Samo da podsjetim na prirodnu ravnotežu. Onog dana kada su se zemljine prirodne ploče poremetile Zagreb se stresao, osvrnuo se Varelija na recentne događaje i čovjekovo, u mnogočemu nerazborito i neodgovorno ponašanje.

I možda kao što veli naš zadnji sugovornik, ovo je vrijeme da budemo u najužem krugu obitelji, s onima koji nisu mogli biti u našoj blizini doli u našim srcima. Ovo je trenutak za preispitivanje kakvi smo kao ljudi i kakvi želimo nakon svega biti. Možda zaista u nama uskrsne jedan novi život radi kojega je Isus Krist bio razapet na križu, jer Vazam je svečani dan u kojem se slavi ne samo Isusovo uskrsnuće, nego i novi život. I prema dobrom običaju za blagdanski zajutrak prvo zagrizite u luk, "u ljuto da te zmija ne ugrize" jer samo s velikom dozom opreza ovih kobnih dana možemo zaštiti sebe i druge od ljutice koja se zove Covid-19.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter