CRVENI KRIŽ

Na Bujštini privremeno smješteno 60 osoba čija je imovina stradala u potresu

| Autor: Luka JELAVIĆ
Volonteri su velika pomoć u pripremi donacija (Snimio Luka Jelavić)

Volonteri su velika pomoć u pripremi donacija (Snimio Luka Jelavić)


Crveni križ Bujštine se odmah nakon razornih potresa na Banovini uključio u prikupljanje i pružanje pomoći stradalima i stalno su u kontaktu s kolegama iz tog područja. Od potresa koji je prouzročio stradanje mještana Banovine, u rad Crvenog križa Bujštine uključio se 51 volonter, stavljajući se na raspolaganje u pružanju raznih oblika pomoći.

Već prvi dan nakon potresa organizirana su dežurstva kako bi građani Buja, Umaga, Novigrada i okolnih mjesta mogli sudjelovati u prikupljanju pomoći, a Gradski interventni tim Crvenog križa Bujštine odmah se stavio na raspolaganje u slučaju potrebe za odlaskom na pogođena područja. Volonteri su u kratkom razdoblju zabilježili više od 200 poziva građana koji su tražili informacije o katastrofi koja je zadesila Hrvatsku.

U isto vrijeme druga ekipa je primala i evidentirala sve donacije građana kao i pomoći koje su stizale iz škola, vrtića, vatrogasnih društva, poduzeća i drugih donatora. Od 30. prosinca do 3. siječnja Crveni križ Bujštine prikupio je više od 10 tona hrane, 8,7 tisuća komada raznih higijenskih potrepština, preko 3.700 dijelova zaštitne opreme, blizu 33.000 maski, 217 kilograma hrane za životinje, 615 kilograma odjeće, 656 komada raznih pokrivača, posteljine i ostalog.

foto

Interventni tim pred polazak na Banovinu (Snimio Luka Jelavić)

- Sve je to, zahvaljujući gradskoj ustanovi Festum iz Umaga, privremeno smješteno u kazališnoj dvorani "Antonio Coslovich", odakle se priprema za slanje na potresom pogođeno područje. Evidentirali smo 60 osoba koje su došle na privremeni smještaj na naše područje pa smo odmah nakon evidencije prvih obitelji ustanovili tim za psihološku potporu koji posjećuje i kontaktira te obitelji, a u suradnji s Domom zdravlja Umag organizirano je dežurstvo liječnika u slučaju potrebe za lijekovima. Osim tih aktivnosti, na područje Banovine otišao je educirani Interventni tim kako bi pomogao u organizaciji poslova na terenu.

Ovim putem Crveni križ se zahvaljuje na pomoći dobrovoljnim vatrogasnim društvima, posebno DVD-u Umag, gradovima i općinama, obrazovnim institucijama, udrugama i mnogim poduzećima na donacijama, svi su pokazali iznimno veliko srce i suosjećanje u namjeri da se ublaži ljudska patnja koja je ogromna. Isto tako neizmjerno veliko hvala svim našim članovima i volonterima i svim građanima koji su Crvenom križu nudili pomoć u obavljanju aktivnosti na našem području, poručuje ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Buje Hrvoje Kovačević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter