(Foto: Vesna Loborika Facebook)
Iz istarske sirane Vesna iz Loborike danas stižu odlične vijesti - naime, sa svojim sirevima Pegula i Rici osvojili su visoka mjesta na renomiranom World Championship cheese contestu u Wisconsinu u SAD-u.
"Iznimno smo ponosni što je Pegula osvojila drugo, a Rici sedmo mjesto u svojim kategorijama", kažu iz sirane Vesna Loborika.
Ovo natjecanje je najpriznatije tehničko ocjenjivanje sireva i maslaca, a istarska Pegula našla kao jedini hrvatski sir na tom prestižnom postolju.
Pegula je ostvarila 98,5 bodova od maksimalnih 100, a prvo mjesto s 99,35 bodova osvojila je Shooting Star Creamery iz Kalifornije.
The World Championship Cheese Contest najjače je svjetsko tehničko ocjenjivanje sireva, maslaca i jogurta. Natjecanje se održava od 1957. u Wisconsinu u SAD-u. Svake godine međunarodni panel sudaca ocjenjuje uzorke sireva iz cijeloga svijeta.
Sirevi se ocjenjuju oduzimanjem bodova za tehničke mane, a ocjenjuju se okus, tijelo, tekstura, slanost, boja, finiš, pakiranje i ostale karakteristike sireva.
Tako je istarska sirana Vesna iz Loborike kraj Pule osvojila je drugo mjesto u kategoriji tvrdih miješanih sireva odležanih manje od 6 mjeseci, s visokih 98,5 bodova za sir Pegula.
Vesnin sir Pegula napravljen je od kozjeg, ovčjeg i kravljeg mlijeka. Siranu Vesna obitelj Grubešić je osnovala 1997. prije toga, proizvodili su sir na obiteljskom imanju i prodavali ga na pulskoj tržnici. Proizvodnju su počeli 1985. godine s jednom kozom koju su dobili na dar, a već nakon tri godine imali su 100 koza i 20 krava.
Osim svježih i zrelih sireva Vesna proizvodi i maslac i skutu. Vesna je jedini hrvatski dobitnik na ovogodišnjem svjetskom ocjenjivanju sireva u Wisconsinu.
Apsolutni pobjednik ove godine je švicarska sirana Fritzenhaus s gruyereom.