Mlade slastičarke s mentoricom Silvie Cah Dobravac
Na nedavno održanom svjetskom prvenstvu "Sigep Junior" u Riminiju, na kojem su svoje slastičarsko znanje pokazale ekipe iz jedanaest zemalja svijeta, rovinjskim srednjoškolkama i učenicama drugog, odnosno trećeg razreda Strukovne škole Eugen Kumičić, smjer slastičar(ka) - Tei Pokos i Tatjani Čeh, pošlo je za rukom da se plasiraju na šestu poziciju.
Dvije su se buduće slastičarke u pratnji mentorice Silvije Cah Dobravac, nadmetale s ponajboljim svjetskim juniorskim slastičarima i slastičarkama među kojima i onima iz Kine, Indije, Australije, Italije, Francuske, Singapura i Rusije. Jedan od osnovnih uvjeta natjecanja bila je starosna dob do dvadeset i tri godine. Po riječima ravnatelja Strukovne škole Eugena Kumičića , Emila Nimčevića, ovo je svjetsko prvenstvo iznimna stručna platforma, kako za učenike, tako i za samu školu.
- Osim činjenice što se održava svake dvije godine i što je isključivo namijenjeno budućim slastičarima to je za sve, pa tako i naše učenice, bila jedinstvena prilika da pokažu što znaju i umiju, odnosno preispitaju vlastitu kvalitetu i vještine u odnosu na druge. Također, nepotrebno je govoriti i koliko su ovakva natjecanja dobrodošla u razmjeni inih, pa tako i kulinarskih ideja i savjeta, a dakako i možebitnih daljnjih usavršavanja i edukacija, kaže Nimčević.
Za ovu su prigodu, kako doznajemo, Tea i Tatjana pripremile čokoladnu skulpturu od 120 te šećernu od 40 centimetara, deserte s okusom čokolade i kave, više vrsta sladoleda i minjona. Uz to, da bi pokazale iz koje zemlje dolaze, i uz zadatak da se predstave tradicionalnim, lokalnim kolačem, rovinjske su učenice pripremile istarsku poveticu te se ukupno plasirale na šesto mjesto. (N. O. R.)