SVEČANOst

OTVOREN PODRUČNI DJEČJI VRTIĆ "PETAR PAN" U PEROJU "Vrtić potvrda je istinske brige za djecu Vodnjanštine"

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Otvorenje dječjeg vrtića Petar Pan (snimio Milivoj Mijošek)

Otvorenje dječjeg vrtića Petar Pan (snimio Milivoj Mijošek)


"Današnji je dan pun emocija i sreće jer otvaramo novoizgrađeni vrtić, iznimno vrijedan projekt za buduće naraštaje djece, na zadovoljstvo njihovih roditelja, kao i svih nas zaposlenih u dječjim vrtićima 'Petar Pan' Vodnjan", kazala je ravnateljica vrtića Daniela Vitasović - Uršić na jučerašnjem otvorenju Područnog dječjeg vrtića "Petar Pan" u Peroju.

Veseli mališani iz vrtičke skupine Lavići, uz vodstvo odgojiteljica Marije Softić i Miriam Taratina, pjesmom i plesom prigodno su obilježili svečano otvorenje njihovog novog vrtića.

Vrtić je, ističe Vitasović - Uršić, izgrađen prema suvremenim pedagoškim standardima i odgovara svim važećim zahtjevima struke. Unutar novoizgrađenog vrtića tri su odgojne skupine, od toga je jedna jaslička pod imenom "Pužići" i dvije vrtićke - "Lavići" i "Leptirići" sveukupnog kapaciteta 52 mališana. Trenutno je u vrtiću 24 djece, a od 10. do 21. svibnja trajat će upisi za novu pedagošku godinu u vrtićku skupinu "Leptirići".

Novi objekt sastoji se od prostora za boravak djece, prostora za zaposlenike, višenamjenskog prostora za druženje i radionice, igraonice, kuhinje, spremišta za igračke i izolacijske sobe, što je sigurno novitet u vrtićima. Iza vrtića se nalazi dječji park i veliko dvorište u kojem djeca često borave.

Ravnateljica vrtića kaže kako novi vrtić ne predstavlja samo novu i lijepu zgradu, već mnogo više od toga.

- Novosagrađeni vrtić potvrda je istinske brige za djecu predškolske dobi našeg grada. Izgradnjom novog vrtića stvorili su se uvjeti za upis sve djece čiji roditelji imaju potrebu smještaja djece u predškolsku ustanovu. Zasluga je to Grada Vodnjana na čelu s gradonačelnikom koji razumije i uvažava potrebe svojih najmlađih građana, a time pridonosi stvaranju kvalitetnijih uvjeta za rad u predškolskoj ustanovi. Vjerujem da će naš grad i nadalje pratiti potrebe građana za predškolskim ustanovama i priželjkujem da u skorijoj budućnosti imamo još novih vrtića, napominje Vitasović - Uršić.

Izgradnja vrtića financirana je iz europskih fondova i sredstava osnivača predškolske ustanove Grada Vodnjana. Ugovor je potpisan s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 15. siječnja 2019. godine, a 7. studenog 2019. godine započeli su radovi.

Gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović objašnjava kako se zgrada vrtića prostire na više od 500 četvornih metara, a investicija je vrijedna više od 9 milijuna kuna od kojih je 7,44 milijuna kuna osigurano bespovratnim EU sredstvima.

- Cilj nam je ovom investicijom poboljšati kvalitetu života na području našeg grada, osigurati kvalitetnu i adekvatnu skrb najmlađim članovima i biti partner roditeljima djece predškolske dobi. Želim da ovaj novi vrtić djeci pruži poticajno i sigurno okruženje u kojem će uz pomoć odgajatelja i stručnog osoblja razvijati nove senzorne, intelektualne i fizičke sposobnosti, poručio je Vitasović i napomenuo da je u konačnici primarni cilj ovakvog i sličnih projekata zadržavanje mladih obitelji, poboljšanje mogućnosti razvoja ove sredine i poboljšanje demografske slike cijelog područja

Projekt je omogućen u suradnji tvrtke Singrad kao projektanta vrtića, tvrtke Navicop kao izvođača radova, tvrtke Fusio koja je provela opremanje vrtića te tvrtke Izoterma koja je obavljala nadzor nad izvođenjem radova.

- Deklaracija o pravima djeteta kaže kako čovječanstvo duguje djetetu sve nabolje što može dati. Smatram kako najbolje možemo dati tek kada svi udružimo naše snage i svatko od nas pruži najbolje od sebe. Rezultat te niti vodilje je i naš novi vrtić koji je realiziran putem uspješne suradnje i uspješne prijave Grada Vodnjana i dječjih vrtića Petar Pan Vodnjan - Scuole dell’infanzia Petar Pan Dignano na natječaj kojime su ostvarena bespovratna sredstva za izgradnju i opremanje vrtića, zaključio je Vitasović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter