investicija od 8,5 milijuna kuna

NOVI DJEČJI VRTIĆ U POMERU Moderno predškolsko zdanje za mnoge buduće generacije

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ

Pomerski vrtić je namijenjen za programe ranog i predškolskog odgoja od minimalno 52 do najviše 57 djece. Objekt ima ukupnu površinu od 667 četvornih metara, odnosno 338 kvadrata po etaži. Površina pristupnog dvorišta iznosi 391 metar kvadratni, a površina dvorišta za igru 412 kvadrata

 

Pomer je dobio novi vrtić. Investicija vrijedna gotovo 8,5 milijuna kuna, predstavlja izniman iskorak ulaganja u infrastrukturu predškolskog odgoja na području općine Medulin i dugoočekivani projekt u Pomeru. Za realizaciju ovog projekta Općini Medulin je dodijeljeno 5,6 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Ovim projektom ostvarila se dugogodišnja želja, ali i iznimna potreba Općine Medulin i svih mještana za izgradnjom novog i adekvatnog vrtića u Pomeru koji će udovoljavati potrebama obuhvata djece jasličke i vrtićke dobi za naselja Pomer, Premantura i Banjole. 

Radovi obavljeni u rekordnom roku 

Ravnateljica Dječjeg vrtića Pomer Severka Verbanac izrazila je zadovoljstvo i sreću što je završen ovaj iznimno vrijedan projekt te zahvalila svima koji su sudjelovali u provedbi i prijavi projekta, osobito dobavljačima opreme i svom radnom timu te istaknula da je ovaj dan za medulinski vrtić iznimno važan i poseban.

Načelnik Općine Goran Buić nije krio oduševljenje i sreću završetkom izgradnje vrtića u Pomeru. Zahvalio se svim prisutnim gostima na podršci.

- Posebne pohvale idu svima na izvrsno odrađenom poslu u rekordnom roku. Osim izgradnje vrtića zadovoljan sam što će Mjesni odbor i mještani Pomera, nakon više od 11 godina ponovo dobiti nazad svoje prostorije za druženje koje su nesebično ustupili za potrebe jaslica u Pomeru. Izgradnja vrtića u Pomeru druga je u nizu investicija izvedenih u rekordnom roku od samo osam mjeseci, s obzirom da je lani izgradnja školske dvorane i nadogradnje Osnovne škole Medulin obavljena u istom vremenskom roku. Osim što je izgrađen u rekordnom roku, vrtić u Pomeru predstavlja i drugi u nizu najveći projekt financiran iz EU sredstava nakon uređenja Arheološkog parka Vižula, također otvorenog u 2019. godini u lipnju, rekao je Buić.

Pohvale i čestitke uputio je i ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede Goran Lipavić koji je istaknuo da je iz mjere 7.4.1. u cijeloj Hrvatskoj izgrađeno jako puno vrtića na što su iznimno ponosni. Istaknuo je da je za izgradnju vrtića u Istri u zadnje vrijeme uloženo više od 80 milijuna kuna. 

Milijun kuna za opremu vrtića 

Nakon pozdravnih govora ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić, načelnik Općine Medulin Goran Buić i ravnateljica Dječjeg vrtića Medulin Severka Verbanac i djeca iz medulinskog vrtića zajedno su posadili stablo limuna i simbolično pustili golubove te svi zajedno obišli novoizgrađeni vrtić.

Općina Medulin u kolovozu 2018. godine prijavila je projekt izgradnje i opremanja Dječjeg vrtića Pomer na natječaj za tip operacije 7.4.1. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu", sektor dječji vrtići. Koncem iste godine, točnije 21. prosinca, načelnik Goran Buić potpisao je ugovor o financiranju izgradnje i opremanja vrtića u Pomeru s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, čime se ostvarila dugogodišnja želja, ali i iznimna potreba općine i svih mještana za izgradnjom novog i adekvatnog vrtića u Pomeru koji će udovoljavati potrebama obuhvata djece jasličke i vrtićke dobi za Pomer, Premanturu i Banjole.

Projekt za novi vrtić izradila je projektantica Vesna Gojak iz tvrtke ARH.2000. Radovi na izgradnji započeli su u veljači ove godine, a vrtić je završen u rujnu. Ugovor o izgradnji je zaključen s tvrtkom MDK Građevinar u vrijednosti od 5,54 milijuna kuna, dok je ugovor o nabavi opreme i namještaja za dječji vrtić zaključen s tvrtkom Montone&CO iz Pule u vrijednosti od 1,08 milijun kuna. 

Uprava u prizemlju, a djeca na katu 

Pomerski vrtić je namijenjen za programe ranog i predškolskog odgoja od minimalno 52 do najviše 57 djece. Objekt vrtića ima ukupnu površinu od 667 četvornih metara, odnosno 338 kvadrata po etaži. Površina pristupnog dvorišta iznosi 391 metar kvadratni, a površina dvorišta za igru iznosi 412 kvadrata.

U prizemlju objekta nalaze se kancelarije uprave, čekaonica za roditelje, sanitarije, jedna jedinica jasličke grupe (grupna soba, garderoba, sanitarije, spremište) te kuhinja. Na katu će se nalaziti dvije jedinice mješovite vrtićke dobi kao i kancelarija za individualni rad. Izgradnjom objekta isplaniran je i prostor za roditeljske sastanke, druženja, radionice s roditeljima te kraće programe koji unaprjeđuju odgojno – obrazovni rad u vrtiću i predstavljaju dodanu vrijednost u unaprjeđenju života svih mještana i djece.

Svečanom otvorenju uz načelnika Buića, ravnateljice Verbanac i ravnatelja Lipavića, prisustvovali su saborski zastupnici Anton Kliman (HDZ) i Marin Lerotić (IDS), načelnik Općine Marčana Predrag Pliško, zamjenik načelnika Općine Medulin Damir Demarin, županijski vijećnici iz općine Medulin, vijećnici Općinskog vijeća Medulina, Upravno vijeće Dječjeg vrtića Medulin, direktor Turističke zajednice Općine Medulin Enco Crnobori, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan, stručne službe Općine Medulin i mnogi drugi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter