SJEDINJENJE

Svečana sjednica u povodu 76. godišnjice Pazinskih odluka od 13. rujna: NAROD ISTRE POSJEDOVAO JE ŽELJU ZA SLOBODOM I PRAVOM NA SAMOOPREDJELJENJE

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Svečana sjednica povodom Pazinskih odluka (A. DAGOSTIN)

Svečana sjednica povodom Pazinskih odluka (A. DAGOSTIN)


Čuveni proglas o sjedinjenju naše regije s maticom Hrvatskom te odluke koje su potom uslijedile temelj su današnje Istre, i to ne bilo koje Istre, već demokratske, višejezične, multikulturalne, otvorene, europske Istre, kazao je župan Fabrizio Radin

- Iako s povijesne distance uspjeh Narodnooslobodilačkog pokreta u Istri moramo gledati u širem kontekstu ratnih i poslijeratnih događanja na teritoriju Hrvatske i susjednih zemalja te kroz sukob interesa velikih sila koji su u to vrijeme, kao i više puta prije toga, slamali na našem području, ključnom ostaje činjenica da je narod Istre posjedovao autentičnu želju za slobodom i pravom na samoopredjeljenje koje je rujanskim odlukama jasno artikulirao, kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić na svečanoj sjednici pazinskog Gradskog vijeća u Spomen domu povodom 76. godišnjice Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom.

Gradonačelnik Krulčić se u govoru osvrnuo na odgovornost središnje vlasti oko uvođenje novog sustava gospodarenja otpadom, posebice kroz izmjenu propisa, ali i nepostojanja tržišta sekundarnog otpada. Upozorio je na rast nesnošljivosti i govor mržnje koji je ovladao javnim prostorom, kao i na to da "dolijevaju ulje na vatru" upravo oni koji su odgovorni za proklamiranje i zaštitu sloboda, jednakosti, ravnopravnosti, mirotvorstva i drugih najviših vrednota.

Interpretacije važnije od činjenica

- To su prije svega politički predstavnici naroda i državni aparat kojim upravljaju te mediji koji su moćno sredstvo za kreiranje javnog mnijenja i atmosfere u društvu, atmosfere u kojoj se vrlo lako počinje prelaziti preko činjenica, a važnim ostaje samo njihova interpretacija. Prestaje biti važno tko je nešto učinio, bilo u ratu, bilo u svađi za parkirno mjesto, a postaju važna "krvna zrnca", upozorio je gradonačelnik Krulčić dodavši da je na svima odgovornost za podizanjem nivoa komunikacija, pogotovo s onima s kojima se ne slažemo.

- Istarska je povijest obilježena jako burnim ujedno i slavnim događajima, kao i velikanima koji su tu povijest ispisali. Njihova borba i njezino značenje duboko su ukorijenjeni u istarsko tlo i za nas imaju neprocjenjivu važnost. Zato danas s neizmjernim ponosom slavimo 76. obljetnicu Pazinskih odluka, povijesnog događanja velikog značenja za Istru i Hrvatsku, kazao je obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin. "Čuveni proglas o sjedinjenju naše regije s maticom Hrvatskom te odluke koje su potom uslijedile temelj su današnje Istre, i to ne bilo koje Istre, već demokratske, višejezične, multikulturalne, otvorene, europske Istre koja na zasadama povijesnih odluka želi biti svoja na svome, dio demokratske države Hrvatske koja uvažava regionalne specifičnosti i priznaje ih kao svoje bogatstvo i kao put u europske čvršće integracije", poručio je župan Radin dodavši da samo na antifašističkim tekovinama može ostati jaka i napredna.

Širiti optimizam umjesto apatije

- Tršćanski institut za povijest je po zahtjevu Regije Furlanija-Julijska krajina nekoliko godina istraživao je li NOP u Istri provodio zločine nad talijanskim narodom, kazao je Milan Antolović iz Saveza antifašista Istarske županije, "i ta neovisna tršćanska institucija je dokazala da je NOP (…) vodio legalan rat u skladu s međunarodnim ratnim pravom" te da nije bilo zločina nad talijanskim stanovništvom. Antolović je kazao da je zbog iznošenja realnog stanja tom tršćanskom institutu zaprijetio prestanak financiranja.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD NEDJELJE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter