UPRIZORENJE

Sve je spremno za žive jaslice u Svetom Lovreču: PRIKAZANJE KREĆE U ČETVRTAK S POČETKOM U 17 SATI

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Pripreme za žive jaslice (M. RIMANIĆ)

Pripreme za žive jaslice (M. RIMANIĆ)


Na ulicama koje kroz grad vode prema betlehemskoj kućici svoje će vještine pokazivati kožar, travar i pčelar koji proizvodi med. Uz njih tu će biti pekari, klesar, kovač, plest će se metle i nanosnice, mijesit će se tijesto

U Svetom Lovreču cijelo se mjesto priprema za prikazanje živih jaslica, najveći godišnji događaj tijekom kojeg se ovaj drevni gradić bogate prošlosti preobražava u povijesni Betlehem, palestinski gradić u kojem se rodio Isus. Lovrečke žive jaslice ove se godine održavaju jubilarni 10. put za redom.

Prethodnih su dana dana općinski komunalci i volonteri s cijele Lovreštine postavljaju kulise, velike pozornice na otvorenom na kojoj će se održavati prikazanje Isusova rođenja. Kišni dani malo su usporili, ali ne i zaustavili radove pa će do 26. prosinca kada će se s početkom u 17 sati održati prikazanje sve biti spremno, kaže Sanja Matošević koordinatorica Živih jaslica.

Budući da se lovrečke žive jaslice održavaju već deset godina, tijekom tog razdoblja osmišljeno je i izgrađeno dosta objekta, nabavljeno je dosta opreme i sašiveno mnogo kostima. Unatoč tomu još se radi, gradi i obogaćuje scenografija. Tu je uvijek atraktivna vodenica sa slapom, a uz nju je i mlin koji će mljeti žito. Na ulicama koje kroz grad vode prema betlehemskoj kućici svoje će vještine pokazivati kožar, travar i pčelar koji proizvodi med. Uz njih tu će biti pekari, klesar, kovač, plest će se metle i nanosnice, mijesit će se tijesto, a bit će tu još mnogo toga, najavljuje Matošević. Ljudi koji prikazivati stare znate redom dolaze s područja Općine Sveti Lovreč, ali kao statisti na žive jaslice i iz drugih krajeva Istre. U Fontaneli, najljepšoj lovrečkoj kuli, koja će se za ovu prigodu osvijetliti, održavat će se pričaonica, a na središnjem trgu održavat će se sajam domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova, pa će svi koji posjete posjete žive jaslice u Svetom Lovreču, uz uživanje u prekrasnom događaju, lijepom ambijentu, moći nabaviti razne domaće proizvode i slastice. U sklopu živih jaslica održat će se izložba kućnih jaslica i izložba fotografija u organizaciji KAF-a Klub amaterske fotografije Lovreč.

U programu živih jaslica čije će se uprizorenje u Svetom Lovreču održati 26. i 30. prosinca ove i 6. siječnja iduće godine sudjelovat će više od 150 aktera i statista, zanatlija, pastira, Židova i Rimljana. Svetu će obitelj ove godine uprizoriti obitelj Pauletić iz Svetog Lovreča. U liku malog Isusa pojavit će se beba Lena, u liku Marije njena majka Veronika, a sv. Josipa Lenin otac Dominik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter