VIŠE OD 150 SUDIONIKA

POGLEDAJTE VELIKU FOTO GALERIJU: U Svetom Lovreču uprizorene NAJVEĆE ŽIVE JASLICE U HRVATSKOJ

| Autor: Mirjan RIMANIĆ


Sveti Lovreč se na Stjepanje, jubilarnu desetu godinu za redom, preobrazio u biblijski Betlehem. Sveto mjesto u kojem se rodio Spasitelj, Isus Krist.

Ovom se događaju, kao i proteklih godina posvetio cijeli grad, njegovi žitelji i više od 150 volontera, statista, koji su u povijesnim kostimima uprizorili jedan od najsvetijih kršćanskih događaja.

Poprište događaja je cijeli grad, a organizatori su društvo "jasličara" koje podupire Općina Sveti Lovreč.

MMI_8440.JPG ZIVE JASLICE, SVETI LOVREC, 26.12.2019. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK/GLAS ISTRE

Oni su na ulicama i trgovima prikazali mnoge stare zanate stvorivši živu sliku života iz davnih vremena. Prolazeći uz radionice kostimiranih kovača, kamenoklesara, ribara, stolara, pletača košara, lončara, pčelara, travara, bačvara, izrađivača metli, pletilja, pekara i drugih obrtnika posjetitelji kao da su silazili u prošlost, u davna vremena velikih svetih događanja.

Žive jaslice u Svetom Lovreču (Milivoj MIJOŠEK)

Nakon tog putovanja, na Trgu Pjeceta, pored crkve sv. Martina postavljena je štalica, a u njoj Sveta obitelj koju je ove godine uprizorila obitelj Pauletić iz Svetog Lovreča.

U liku malog Isusa pojavila se beba Lena, u liku Marije njena majka Veronika, a sv. Josipa Lenin otac Dominik. Oni su cijelo vrijeme događanja od 17 pa do 20 sati, stajali u štalici poput one u kojoj se rodio Isus.

Žive jaslice u Svetom Lovreču (Milivoj MIJOŠEK)

Nad njima je Nina Radovčić lebdjela u liku arkanđela Gabrijela tako su svi posjetitelji, čim su došli na Pjacetu mogli vidjeti mjesto na kojem se rodio Krist, zapravo gdje su postavljene žive jaslice.

Program je započeo ulaskom Josipa i Marije u grad u potrazi za prenoćištem, a budući da ga nisu našli, skrasili u štalici uz kravu i magarca.

Cijelo vrijeme prikazanja naratori su čitali dijelove Evanđelja kako bi posjetiteljima približili događanja iz vremena Isusova rođenja. Po rođenju djetića, Svetu je obitelj blagoslovio župnik Ivan Mlikota, a nakon toga jaslicama se poklonila skupina malih anđela.

Žive jaslice u Svetom Lovreču (Milivoj MIJOŠEK)

Uz mnoštvo posjetitelja novorođenče su pohodila i Sveta tri kralja, jahači s Rancha Barba Tone iz Manjadvorci, koji su na konjima ujahali u grad da bi malom Isusu udijelili darove: tamjan, kao Bogu, zlato, kao kralju i plemenitu mast, kao čovjeku.

Nakon što su se poklonili Svetoj obitelji brojni su posjetitelji imali prigode pogledati jaslice u župnoj crkvi sv. Martina, te izložbu kućnih jaslica nekolicine autora u kući nasuprot župnog stana. Uz to u galeriji se mogla razgledati izložba fotografija Kluba amaterske fotografije "Sveti Lovreč".

U kuli Fontanella moglo se pogledati kako se mogu izraditi razni Božićni ukrasi, a od Ivana Hrastovčaka i ponešto doznati o njima.

Žive jaslice u Svetom Lovreču (Milivoj MIJOŠEK)

Blagdanskom ugođaju doprinijeli su brojni volonteri koji su na uprizorenju pekli kruh, kuhali vino i nudili razne domaće proizvode: pršut, kobasice, pancetu i štošta drugo.

Na Placu je održan i sajam domaćih proizvoda na kojem su obiteljska poljoprivredna gospodarstva nudila razne proizvode. Oni koji na Štefanje nisu uspjeli stići do Svetog Lovreča i uživati u uprizorenju najvećih živih jaslica u Hrvatskoj imaju to prigode učiniti u nedjelju 29. prosinca i na blagdan Sveta tri kralja 6. siječnja 2020. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter