KINEZI U PULI

SUPRUŽNICI LI I YE FAN JUN VEĆ ŠEST GODINA IMAJU RESTORAN U PULI "Dobro radimo jer imamo stalne goste. Oni nas poznaju i ne boje se"

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

Ono što trenutno brine supružnike su grupe turista iz Kine kojih, u najavi za ovu sezonu, ima daleko manje nego prijašnjih godina. "U turističkoj branši se osjeća taj manjak turista iz Kine i bojimo se da će se u tom smislu cijela ta situacija odraziti i na nas. Međutim, svima poručujemo da dođu bez straha", kaže Li Jun

 

I dok se histerija zvana koronavirus nezaustavljivo širi Hrvatskom, u svom malom mirnom kutku Pule, Kinezi, supružnici Li i Ye Fan Jun, već šest godina vode svoj restoran i ne misle ga zatvarati. Ova ih panična vremena ne brinu, a, kako kažu, nisu pretjerano zabrinuti niti za poslovanje. Svojim mirnim stavom, na iznenađujuće razumljivom hrvatskom jeziku, oprezno nam kažu: "ma sve je dobro, ovdje je dobro i mi polako radimo, ali radimo".

Upitani jesu li zbog koronavirusa, koji se proširio iz njihove rodne zemlje Kine, imali ikakve neugodnosti, odrješito niječu.

- Mi dolazimo iz pokrajine Šangaj, točnije nekih osam sati vožnje od Šangaja i nemamo puno veze s pokrajinom Wuhan, odakle je virus krenuo. Wuhan je južnije, a Kina je, kao što znate, jako velika. Uostalom, sada se i u Wuhanu situacija polako smiruje i uskoro će i tamo biti sve u redu. Naša su djeca, blizanci, ostali u Kini i tamo pohađaju četvrti razred osnovne škole. U početku, dok je epidemija tek počela, bili smo zabrinuti, djeca nisu išla u školu, ali smo onda ipak shvatili da je ta epidemija daleko od njih i da nema straha jer u našoj pokrajini nije niti bilo oboljelih, pa su se djeca vratila na nastavu. I da, ostaju i dalje živjeti u Kini. Da je opasno došli bi s nama, ali smo ipak procijenili da nije i da je bolje da ostanu kući i završe škole, govori nam gospođa Li koja sa suprugom Ye Fanom već 15 godina živi u Hrvatskoj.       

Lijep život 

Kako nam kaže, ovdje im je život jako lijep, odgovara im klima koja je slična onoj u njihovoj kineskoj pokrajini i zato su odlučili trajno se nastaniti u Puli. Druže se, kaže nam Li, s drugim Kinezima u Puli kojih i nema puno, svega pet, šest po njenom saznanju, dok s ostalim Kinezima diljem Istre i nemaju puno doticaja, niti ih poznaju.

Govoreći pak o vođenju kineskog restorana te odgovarajući na pitanje primjećuju li možda pad prometa zbog cijele ove priče o opasnoj virusnoj epidemiji, kaže da je zima ionako vrijeme kada im dolaze samo stalni klijenti, pa i oni koji telefonski naručuju hranu. I upravo zahvaljujući njima "guraju" kroz zimske mjesece, čekajući ljeto i turističku sezonu kada im se posao ipak isplati.

- Naši stalni klijenti nas već poznaju. Znaju da sami radimo hranu i znaju da sve namirnice nabavljamo od domaćih ljudi, tako da stvarno nema potrebe biti zabrinut. Ye sam priprema tjesteninu, a neke specifične namirnice naše kineske kuhinje, sokove, pivo (Tsingtao) i začine naručujemo iz Nizozemske gdje se nalazi centralno skladište za Europu, pojašnjava nam gospođa Li Jun.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter