ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA BUBAMARA

Šišanskoj djeci ugodniji boravak u vrtiću


Općina Ližnjan završila je projekt energetske obnove zgrade vrtića Bubamara u Šišanu koji je prošle godine prijavljen na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ zajedno sa partnerom - Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrtićem upravlja predškolska ustanova Dječji vrtići „Bubamara“ osnivač koje je i vlasnik Općina Ližnjan. Općina Ližnjan odlučila se na provedbu projekta energetske obnove, s obzirom da zgrada vrtića koja je izgrađena 1900. godine, zbog nedovoljno adekvatne izolacije vanjskih zidova, stropa podruma i stropa prema tavanu ima toplinske gubitke.

Zadovoljstvo sve djece i roditelja

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH je za taj projekt odobrilo 132.204,23 kune bespovratnih sredstava. Projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Na zadovoljstvo djece, roditelja i djelatnika vrtića, novu smo 2018. godinu započeli sa radom u ambijentu koji je znatno ugodniji za svih. U suradnji sa osnivačem i izvođačem radova svi predviđeni radovi odradili su se u vrijeme Božićnih blagdana kako bi se što manje ometao boravak djece u vrtiću. Jako smo zadovoljni realizacijom i samom izvedbom radova, rekla je ravnateljica Vanja Glavaš.

Završenom provedbom projekta energetske obnove vrtića u Šišanu ostvaren je glavni cilj projekta obzirom da su poboljšana energetska svojstva toplinske ovojnice zgrade vrtića što će na godišnjoj razini doprinijeti ostvarenju energetskih ušteda, smanjenju toplinskih gubitaka i smanjenju emisije CO2. Projektom je povećana kvaliteta boravka djece u vrtiću odnosno poboljšana kvaliteta predškolskog odgoja u Općini Ližnjan. Provedbom projekta riješen je glavni problem postojećih toplinskih gubitaka zgrade i viših troškova grijanja/hlađenja prostora zgrade vrtića.

Svi su radovi gotovi na vrijeme

Uspješno su izvršeni građevinsko-obrtnički radovi i to toplinska izolacija stropa podruma, toplinska izolacija vanjskih zidova i dodatna toplinska izolacija stropa prema tavanu. Nakon provedenih radova izrađen je završni energetski pregled i certifikat zgrade vrtića. Provedbom projekta energetske obnove zgrada vrtića prešla je iz energetskog razreda F u energetski razred B. Godišnja potrebna toplinska energija za grijanje smanjila se sa 33.316,57 kWh/godišnje na 4.277,00 kWh/godišnje nakon provedene energetske obnove odnosno za 87,16 posto. Smanjena je emisija CO2 sa 7,8 tona na 1,01 tona nakon provedene energetske obnove odnosno za 87,1 posto. EU projekt uspješno je proveden nakon 14 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 300.436,77 kuna. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 285.214,56 kuna, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 132.204,23 kune. Dio vlastitog učešća prihvatljivog dijela projekta Općina Ližnjan osigurala je bespovratnim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u intenzitetu potpore od 60 posto odnosno u iznosu od 89.159,14 kuna. (C. B. GALIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter