NIT'RADIŠNI, NIT' ŠTEDLJIVI

ŠEST KOMUNALNIH TVRTKI U ISTRI DOBILO PACKE DRŽAVNE REVIZIJE Otkrivamo u kojim su se sve stavkama ogriješila gradska poduzeća iz Pule, Rovinja i Buzeta

| Autor: Chiara BILIĆ
Curi na sve strane - Istarski vodovod ipak je uvažio preporuku o smanjenju naknada članovima NO-a (Milivoj MIJOŠEK)

Curi na sve strane - Istarski vodovod ipak je uvažio preporuku o smanjenju naknada članovima NO-a (Milivoj MIJOŠEK)


Nadzorni odbor Usluge je u 2017. godini održao tek četiri sjednice, a u 2018. i 2019. sastali su se 13 puta. U Odvodnji su se 2017. okupili sedam puta, 2018. osam, a prošle godine zadovoljili s tek četiri sjednice. Tako je Edi Štifanić za četiri sjednice lani dobio 24 tisuće kuna. Trunčicu su štedljiviji, ali nimalo radišniji u pulskim poduzećima. Tu predsjednik ušićari tisuću kuna mjesečno, a članovi 700. U Vodovodu su u 2014. održali dva sastanka, 2017. šest, a zadnje dvije godine po pet

Nadzorni odbori trgovačkih društava u Istarskoj županiji - pulskih komunalnih poduzeća Pragrandea, Herculanee, Vodovoda, porečkih Usluge i Odvodnje te Istarskog vodovoda iz Buzeta - nisu proveli većinu preporuka Državnog ureda za reviziju. Od 51 naputka proveli su ih tek 24, zbog čega je ova institucija ocijenila da nije postignut zadovoljavajući napredak. Revizija učinkovitosti provodila se od prosinca 2015. do srpnja 2016., kada su nadzornim odborima dane preporuke, a od lanjskog studenog do veljače ove godine provjeravala se provedba.

Iako je Državna revizija preporučila da se nagrada za rad članovima isplaćuje po održanim sjednicama, nijedan od ovih šest nadzornih odbora nije to poštivao. Neovisno o tome koliko sjednica održe, naknadu i dalje primaju na mjesečnoj razini, a najveće iznose dobivaju članovi NO-a porečke Usluge i Odvodnje. Glas Istre je prije dva dana već pisao da predsjedniku NO-a Odvodnje, bivšem IDS-ovom porečkom gradonačelniku Ediju Štifaniću svakog mjeseca na račun liježe dvije tisuće kuna neto. Isto toliko dobiva i šef NO-a Usluge, nekadašnji predsjednik NK Jadrana, također IDS-ovac, Ronald Žužić. Ostali članovi dobivaju opola manje, odnosno tisuću kuna mjesečno.

Zanimljivo je ovdje koliko se često, ili bolje rečeno rijetko, ti NO-i zapravo sastaju. Usluga je u 2017. godini održala tek četiri sjednice, a u 2018. i 2019. sastali su se 13 puta. Slično je i s Odvodnjom - 2017. okupili su se sedam puta, 2018. osam, a prošle godine zadovoljili s tek četiri sjednice. Tako je Štifanić za četiri sjednice prošle godine dobio 24 tisuće kuna. Trunčicu su štedljiviji, ali nimalo radišniji u pulskim poduzećima. Tamo predsjednik ušićari tisuću kuna mjesečno, a članovi 700 kuna. NO pulskog Vodovoda u 2014. održao je dva sastanka, 2017. šest, dok su po pet puta zasjedali 2018. te 2019. godine.

Jednu bitnu preporuku uvažio je Istarski vodovod.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter