Rovinj
Nakon mjeseci hibernacije, uzrokovane lockdownom i provođenjem strogih epidemioloških mjera, s dolaskom proljeća polako se budi usnula domaća gastro scena. Istra je i inače u ovom dijelu godine poznata kao omiljena gastro destinacija mnogim domaćim i stranim gurmanima, te im "ukusnih motiva" za dolazak na Poluotok u pravilu ne nedostaje.
Jedan od takvih ovoga se proljeća priprema u Balama i Rovinju u kojima će se od 10. do 21. lipnja održati prvo izdanje manifestacije „Seasonal Food&Wine“.
Radi se o gourmet eventu koji je nastao u organizaciji Udruženja obrtnika Rovinj, uz podršku Turističkih zajednica grada Rovinja i Bala, te turističke kompanije Maistra, a cilj mu je pokazati bogatstvo tradicionalnih i sezonskih namirnica Istre koje uvijek iznova osvajaju svakog gosta koji krene uzbudljivim stazama bogate i zanimljive istarske kuhinje. U sklopu tog festivala gastronomije devet vrhunskih chefova, ujedno i članova prestižne kategorije High End Restaurants, čija je kuhinja provjerena, ideje inovativne, a okusi hrane izvorni, upoznat će goste s „Istrom na pjatu“.
Damir Križanac iz restorana La Serra, Anno Domini 547, Radovan Blagić iz Restaurant Mediterraneo, Siniša Cerin iz Primi Terreni Restaurant & Deli, Lidia Fabris iz Restaurant Blu, Dario Šajatović iz Laurel & Berry Restaurant, Nikola Hrelja iz Bitinada restaurant, Martina Buđinski iz Restaurant ResoLution, Nikola Vuković iz Restaurant La Grisa i Sreto Lukić iz Brasserie Adriatic pokazat će, kažu organizatori, kako su poštujući tradiciju i usvajajući trendove s ljubavlju iznjedrili ono najbolje iz istarske kuhinje.
Kroz bogatu ponudu jela, s naglaskom na sezonskim namirnicama visoke kvalitete, chefovi će goste provesti kroz čari istarskog proljeća, i to na pjatu. Na trpezama probuđenog godišnjeg doba najavljuju, u sklopu „Seasonal Food&Wine“ gourmet eventa, svim će gostima ponuditi najukusnije zalogaje vrhunskih namirnica: brokule i rotkvice, istarskog pršuta, sipe te svježe ribe, poput rošpa i divlje orade.
"Upravo su jedinstvene istarske namirnice s potpisom vrhunskih chefova sljubljene s kvalitetnim istarskim vinima, ugodna atmosfera i elegantan interijer restorana, odličan razlog zbog kojeg svi istinski hedonisti ne bi smjeli propustiti ovu posebnu gourmet avanturu", poručuju organizatori ovog gastro eventa.
Inače, High End Restaurants čine ugostiteljski objekti koji se nalaze u kategoriji restorana u vodiču Istra Gourmet s osvojenom ocjenom jedna vilica i uz najmanju ocjenu 4,0 u kategoriji “Fine Dinning” Trip Advisora. Meniji se mijenjaju sezonski, barem dva puta godišnje, uz recepte zasnovane na tradicionalnoj istarskoj kuhinji.