APSURD

PULSKI CENTAR ZA KOMPETENCIJE DOBIO SREDSTVA, NO ZAPELO JE ZBOG BIROKRACIJE Projekt težak čak 44,7 milijuna kuna sada je na čekanju. Doznali smo zašto

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Budući pulski centar kompetencija

Budući pulski centar kompetencija


Projekt koji je pulskoj Školi za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu donio čak 44,7 milijuna kuna za uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti mogao bi ozbiljno biti doveden u pitanje. U samu zgradu starog praktikuma škole na Stoji, gdje se treba pozicionirati novi Centar, već je uloženo 30 milijuna kuna, čime se uredilo šest učionica i pet praktikuma.

No iako je novac osiguran i za nastavak projekta, stvari su se zakomplicirale. Škola ne može nastaviti jer još uvijek nije dobila jasne smjernice Ministarstva obrazovanja o zapošljavanju budućih kadrova. Na to je upozorila IDS-ova saborska zastupnica Katarina Nemet, osvrnuvši se na trenutačni status i razvoj regionalnih centara kompetentnosti u Hrvatskoj. Riječ je o velikom projektu, vrijednom više od milijardu kuna, za čiju su provedbu sredstva osigurana iz europskih fondova za 25 škola u 19 hrvatskih gradova, koje su još 2018. godine proglašene centrima kompetentnosti, a među njima je i Pula.

Nemet je istaknula da su ciljevi tog projekta da škole dio sredstava ulože u infrastrukturu, da bi učenici mogli raditi u boljim uvjetima i s najboljom opremom te da se uspostavi obrazovni koncept koji će se temeljiti na učenju uz rad i praksu, pri čemu će gospodarstvenici, odnosno potencijalni poslodavci biti ključni partneri školama. Na taj bi način učenici nakon završetka obrazovnog procesa bili spremni aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada.

- No kako to u Hrvatskoj, nažalost, nerijetko biva i ovaj obećavajući projekt neobjašnjivo je u jednom trenutku stao! I sada nakon početnog entuzijazma izaziva tek frustracije i razočaranje ravnatelja, profesora, učenika i drugih partnera uključenih u projekt, naglasila je Nemet. Apsurd je tim veći što problem nije novac, jer su financijska sredstva već osigurana, već je problem u tome da škole taj novac ne mogu i ne smiju koristiti jer im Ministarstvo obrazovanja nije dostavilo potrebne upute!

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter