bespovratna sredstva

Pulska Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu DOBILA GOTOVO 45 MILIJUNA KUNA ZA REGIONALNI CENTAR KOMPETENCIJA

| Autor: Marica KOŠTA
ilustracija

ilustracija


Novac će se, doznajemo od ravnateljice škole Orhideje Petković, usmjeriti na usavršavanje nastavnika/mentora kod poslodavca te opremanje škole na Stoji. Naime, prvi dio projekta bila je adaptacija škole kojom se uredilo šest učionica i pet praktikuma, u što je uloženo oko 30 milijuna kuna

Ukupno 44.692.084 kuna bespovratnih sredstava dobila je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula iz Europskog socijalnog fonda za realizaciju drugog dijela projekta uspostave regionalnog centra kompetencija. Novac će se, doznajemo od ravnateljice škole Orhideje Petković, usmjeriti na usavršavanje nastavnika/mentora kod poslodavca te opremanje škole na Stoji. Naime, prvi dio projekta bila je adaptacija škole kojom se uredilo šest učionica i pet praktikuma, u što je uloženo oko 30 milijuna kuna.

Pulska je škola prije dvije godine izabrana da postane jedan od 25 regionalnih centara kompetencija u strukovnom obrazovanju te jedna od šest iz sektora turizma i ugostiteljstva. Ministarstvo turizma priopćilo je da se uspostava centara financira 85 posto sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz Državnog proračuna.

- Financiranje regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva predstavlja zasigurno dugoročno rješenje kojim će se u razdoblju od sljedećih nekoliko godina sustavno pristupiti problemu nedostatka radne snage, kazao je ministar turizma Gari Cappelli, pojasnivši da je riječ o konceptu regionalnih centara za čiju je uspostavu osigurano više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Vjerujem da ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika koji će dobiti vrhunsko znanje sukladno suvremenim trendovima na tržištu, ali i poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom, istaknuo je Cappelli.

U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovano je ukupno šest regionalnih centara kompetentnosti koji su izravno kandidirali za 300 milijuna kuna raspoloživih sredstava u okviru natječaja za financiranje uspostave centara, raspisanog u srpnju 2019. Kako su podnesene prijave premašile taj iznos, a temeljem ocjene njihove kvalitete, osigurana su dodatna sredstva u ukupnom iznosu 388.251.944 kune.

Osim pulskoj školi, bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda su dodijeljena Srednjoj školi Zabok, Turističko-ugostiteljskoj školi Split, Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek, Ugostiteljskoj školi Opatija te Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova u okviru pojedinog projekta.

Iz Ministarstva turizma pojašnjavaju da će ova Odluka o financiranju omogućiti financiranje aktivnosti uspostave organizacije rada i razvoja regionalnih centara kompetentnosti, razvoja i/ili unaprjeđenja te provedbe redovitoga strukovnog obrazovanja, potom provedbe obrazovnih programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja, ali i aktivnosti namijenjene jačanju kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca, promocije strukovnih zanimanja i rada centra te inovativnih aktivnosti suradnje između centara.

Koncept regionalnih centara kompetentnosti zasniva se na učenju temeljenom na radu, pri čemu su poslodavci ključni partneri ustanovama za strukovno obrazovanje, a temelj održivosti centara leži u trajnoj suradnji s gospodarskim subjektima (poslodavcima) i pravodobnom reagiranju na potrebe tržišta rada. Regionalnim centrima kompetentnosti zadatak je eliminirati ili minimizirati trenutačna uska grla u obrazovanju, a uz poslodavce, značajnu ulogu u procesu uspostave centara imaju i visokoškolske ustanove, ali i strukovna udruženja, komore, strani partneri i drugi zainteresirani dionici.

Šest regionalnih centara kompetentnosti u Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Puli, Zaboku i Osijeku predstavljaju nov i moderan pristup sustavu obrazovanja u Hrvatskoj. To su, smatraju u Ministarstvu turizma, izvori obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, a osigurat će i kvalitetan ljudski potencijal, koji će uz pomoć suvremenog obrazovanja, modernih tehnologija i inovativnog pristupa u obrazovanju nakon završetka obrazovnog procesa biti spremni aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter