ROVINJski rebalans proračuna

Predstoji borba za svako radno mjesto: PITANJE EGZISTENCIJE ZA 200-TINJAK SUGRAĐANA

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Ukupno se u iznosima za travanj očekuje pad prihoda od parkirališta za 100 posto, od zbrinjavanja otpada pravnih osoba slijedećih 25 posto te pad prihoda od najmova na tržnici za 39 posto

 

Kriza uzrokovana pojavom svjetske pandemije koronavirusa, bacila je na koljena cjelokupnu ekonomiju, a poteškoće u poslovanju nisu zaobišle ni komunalna poduzeća, koja i dalje provode svoje aktivnosti radeći u smjenama, uz stroge mjere zaštite. Trenutno, financijski značajno otežanu likvidnost poslovanja bilježe Odvodnja Rovinj i Komunalni servis, koji u ovom trenutku ne mogu samostalno od vlastitih prihoda isplatiti osobne dohotke za travanj, svibanj i lipanj, piše između ostalog, u izvješćima dviju tvrtki čiji je osnivač Grad Rovinj.  

U cilju sprječavanja gubitka radnih mjesta u tim tvrtkama, a riječ je konkretno o 158 zaposlenika komunalnog i još 25 sugrađana u Odvodnji, vršit će se znatne korekcije te će se povećati njihovo izravno financiranje iz proračuna, odnosno kroz rebalans   proračuna za 2020. godinu.

Ono što su već do sada učinili u komunalnom, u kojem je prosjek plaće 5.200 kuna, bilo je smanjenje osobnih dohodaka (uz smanjenje ili ukidanje regresa i uskrsnica ) za 15 posto, kao i smanjeni radni tjedan čime je trideset posto uposlenih radnika prešlo na rad na pola radnog vremena. Razlog debelog stezanja remena najlakše se dade iščitati iz statistike po kojoj u komunalnom očekuju znatan pad prihoda. Naime, poslovni prihodi za travanj, prema procjenama za Komunalni servis, bit će značajni ili konkretno u travnju se očekuje pad prihoda od parkirališta za 100 posto (minus od 730 tisuća kuna ), pad prihoda od zbrinjavanja otpada pravnih osoba za 25 posto (minus od 100 tisuća), te pad prihoda od najmova na tržnici za 39 posto, odnosno slijedećih 300 tisuća kuna. Istovremeno, očekuju se i daljnja veća smanjenja i u svibnju i lipnju, odnosno sve do mogućeg oporavka turizma u srpnju.

U svakom slučaju, za oba gradska poduzeća u Rovinju vršiti će se znatne korekcije te će se povećati njihovo izravno financiranje iz proračuna ne bi li se sačuvala egzistencija i dostojanstvo gotovo dvjestotinjak građana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter