RADNI POSJET

Predstavnici Uprave ribarstva i Agencije za restrukturiranje iz Poljske u Labinu: PODRŠKA LOKALNIM PROIZVOĐAČIMA I PRUŽATELJIMA USLUGA

Gosti u pogonu Arbacommercea (B. BIOČIĆ)

Gosti u pogonu Arbacommercea (B. BIOČIĆ)


Delegacija je istaknula da su otvoreni za daljnju buduću razmjenu iskustva i znanja, a s ciljem što boljeg iskorištavanja sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za 2014.-2020. godinu

Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) "Alba" na čelu s predsjednikom Donaldom Blaškovićem bila je domaćin Upravi ribarstva Republike Hrvatske i Agenciji za restrukturiranje i modernizaciju agrikulture (ARMA) iz Poljske tijekom posjeta Labinu. Ovom prilikom stigli su predstavnici kontrole na terenu Uprave ribarstva te zamjenik predsjednika Tomasz Nowakowski Agencije za restrukturiranje i modernizaciju agrikulture s još14 predstavnika ARMA-e.

Korištenje EU sredstava

Uprava ribarstva kao upravljačko tijelo za Lokalne akcijske grupe u ribarstvu obavlja poslove u okviru sustava upravljanja i kontrole provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., dok Agencija za restrukturiranje i modernizaciju poljoprivrede (ARMA) vrši ulogu akreditirane agencije za plaćanje, provodi poljoprivredu politiku te surađuje s Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja. Djelokrug rada ARMA-e uključuje i provedbu instrumenata koji su sufinancirani iz proračuna Europske unije, kao i pružanje pomoći iz nacionalnih fondova, a glavni korisnici mjera su poljoprivrednici, stanovnici ruralnih područja, poduzetnici iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, lokalne vlasti te subjekti koji djeluju u sektoru ribarstva.

Posjet je započeo u Arbacommerceu, tvrtki koja se od 1999. godine bavi trgovinom ribom, a od 2007. godine ima vlastiti suvremeni pogon za preradu ribe u Labinu. Arbacommerce je tvrtka koja je izvrstan primjer korištenja sredstava Europske unije s obzirom da je za izgradnju i modernizaciju svojih pogona koristila predpristupne fondove IPARD-a, a koristi i sredstva Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014-2020.

Degustacija ulja

Uz stručno vodstvo prehrambenog tehnologa Arbacommerca, obišli su pogon i imali priliku vidjeti cjelokupni proces od zaprimanja srdela i inčuna, čišćenja, paketiranja do ručne i strojne obrade proizvoda. Razgledavanje pogona zaokružili su degustacijom slanog i mariniranog fileta inčuna. Uslijedio je posjet Starom gradu uz stručno vodstvo Vedrana Kosa, voditelja Narodnog muzeja Labin, i nezaobilazni posjet rekonstrukciji rudnika i vjernom prikazu rudarskih hodnika u dužini od 150 metara smještenih u podrumu zgrade.

Potom su bili gosti Art gastra u galeriji Negri gdje ih je dočekao domaćin William Negri zajedno sa suprugom Anessom, akademskom umjetnicom, i tu su imali priliku doživjeti spoj okusa, tradicije i umjetnosti. OPG Negri olive poznati je proizvođač ekstra djevičanskog maslinovog ulja na području Labinštine, ali i šire o čemu govore brojne svjetske nagrade i mjesto u brojnim vodičima.

Predstavnici Uprave ribarstva i Agencije za restrukturiranje i modernizaciju agrikulture iskazali su zadovoljstvo organizacijom i sadržajem programa te otvorenost za daljnju buduću razmjenu iskustva i znanja, a s ciljem što bolje iskorištenosti sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za 2014.-2020. godinu. (Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter