LABIN

Potpisan sporazum o suradnji između Labina i poljskog grada Zabrze

| Autor: Branko Biočić
Labin - panorama

Labin - panorama


Labin i Turistička zajednica Grada Labina ovog su vikenda gostovali u poljskom gradu Zabrze gdje su pozvani kao predstavnici Hrvatske na međunarodni sajam turizma i industrijske baštine.

U sklopu održavanja sajma turizma i industrije održana je konferencija pod nazivom "Turizam nakon pandemije" gdje je sudionik bio gradonačelnik Valter Glavičić koji je predstavio Labin, njegove turističke potencijale, bogatu rudarsku baštinu... Uz sam sajam na kojem se predstavlja Turistička zajednica, Grad Labin te labinski vinari i maslinari, u svečanom okruženju gradskog kazališta grada Zabrza održana je svečanost potpisivanja sporazuma o suradnji Labina i Zabrza.

Zabrze je grad koji spada u Šlesko vojvodstvo, dio je to administrativne podjele Poljske, a pokriva istočni dio Gornje Šleske i zapadni dio Malopoljske. Vojvodstvo broji oko 4,5 milijuna stanovnika te predstavlja najgušće naseljen dio Poljske s najvišim stupnjem urbanizacije.

Sjedište vojvodstva su Katowice koje broje oko 315 tisuća stanovnika, dok Zabrze ima oko 190 tisuća. Radi se o gradu bogate rudarske povijesti i gradu koji je upravo jedan od rudarskih tunela prenamijenio turizmu. Sporazum o suradnji između Labina i Zabrza na svečanosti su potpisali gradonačelnica Małgorzata Mańka-Szulik i gradonačelnik grada Labina Valter Glavičić.

- Radi se o tome da potpisom ovakvog ugovora nastavljamo dalje razvijati i širiti krug gradova slične povijesti u cilju daljnjeg razvoja projekata rudarske baštine i samih rudarskih tunela u jednu vrhunsku turističku atrakciju. Na primjeru Zabrza vidimo sve benefite turističke valorizacije rudnika i rudarstva, a suradnja kroz buduće EU projekte omogućit će nam da zajednički apliciramo i nastavimo graditi projekte budućnosti. Valja naglasiti kako je prisutne na svečanosti oduševio i nastup Elis Lovrić koja je nekoliko skladbi izvela i na poljskom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter