ZA NADSTANDARD SE GODIŠNJE IZDVAJA 900 TISUĆA KUNA

Grad Poreč i sedam općina osigurali nemala sredstva za DODATNE TIMOVE HITNE POMOĆI

| Autor: Portal GlasIstre.hr
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Petu godinu zaredom Grad Poreč, zajedno sa sedam općina Poreštine i velikim turističkim tvrtkama financira zapošljavanje dodatnih timova hitne medicinske pomoći. Naime, odlukama o novom ustroju mreže hitne medicinske pomoći i smanjenju broja timova na razini države Poreč je trebao ostati bez oblika osnovne zdravstvene skrbi na koje su građani i turisti navikli i koji su potrebni.

- I danas je stav i politika Grada ostala nepromijenjena. Uz podršku ostalih lokalnih zajednica na području Poreštine i velikih turističkih tvrtki osigurava se takozvani nadstandard da bi Porečanima koji su proteklih desetljeća gradili svoj Poreč i porečke ustanove omogućili zdravstveni kakav zaslužuju, rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić tijekom današnjeg potpisivanja ugovora o osiguravanju nadstandarda. Gradonačelnik se zahvalio općinama Poreštine i velikim turističkim tvrtkama na suradnji i razumijevanju, jer broj ljudi na Poreštini tijekom ljeta "naraste" s 40.000 na 150.000, a hitne službe to moraju pratiti.

Na potpisivanju gradonačelniku su se pridružili i zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i voditeljica porečke ispostave dr. Gordana Antić, načelnik Općine Vrsar Ivan Gerometta, načelnik Općine Funtana Mladen Grgeta, načelnik Općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić, načelnik Općine Kaštelir-Labinci Enio Jugovac i načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac. U sufinanciranju sudjeluju i Općine Višnjan i Sv. Lovreč.

Osim danas potpisanog Ugovora o financiranju dodatnog zapošljavanja radnika Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije raspoređenih u Ispostavi Poreč u razdoblju van sezone, velike turističke tvrtke Valamar Riviera, Plava laguna i Maistra osiguravaju dodatni tim hitne medicinske pomoći tijekom turističke sezone. Za cjelokupan nadstandard godišnje se izdvaja oko 900 tisuća kuna, i to Grad Poreč 481.203 kune, općine Poreštine dodatnih 121.836 kuna, a velike turističke tvrtke 285.246 kuna.

Antić je napomenula da Istra do 1. srpnja očekuje novu mrežu hitne medicinske pomoći te očekuje da će država uvažiti bar dio zahtjeva. Dovoljan broj osoblja – liječnika, medicinskih sestara i vozača trenutno se ostvaruje kroz dodatno financiranje gradova i općina, iako hitna medicinska služba nije u ingerenciji lokalnih samouprava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter