ZASJEDALO VIJEĆE

OPĆINSKA BLAGAJNA U RAŠI IMA I VIŠAK Paliska: Unatoč koroni, podmirujemo sve obveze, nismo se zadužili ni davali jamstva

Plan upravljanja nekretninama većinom se odnosio na prodaju 12 stanova u Krapnu i jedan stan u Raši te na prodaju garaža dosadašnjim korisnicima. U ulici Lipa prodane su četiri garaže od po 19 kvadrata te još četiri u Istarskoj ulici od po 16 kvadrata, izvijestio je pročelnik Igor Radić

| Autor: Branko BIOČIĆ
Raša (Snimio Neven Lazarević)

Raša (Snimio Neven Lazarević)


Na sjednici Općinskog vijeća Raše, održanoj u sjedištu RKUD-a Rudar, prihvaćeno je izvješće o radu komunalca 1. Maja za prošlu godinu. Direktor te gradske tvrtke Donald Blašković rekao je da je izazovna godina za nama uvelike utjecala na planove, ali ipak nije javnu uslugu dovela u pitanje. Prošli su na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, tražeći potporu za nabavku dva nova komunalna vozila, i prije dva dana potpisan je ugovor za 1,3 milijuna bespovratnih EU-kuna.

- Stigli su i očekivani kontejneri za cijelu Labinštinu, 11. 795 spremnika, za sve općine. Spremnici za papir i plastiku još se ne raspodjeljuju korisnicima, dok sve jedinice lokalne samouprave ne potpišu ugovore o prijenosu vlasništva nad spremnicima. Čim se i ta procedura završi, krenut će podjela plavih i žutih kanti. Sve ide k cilju, da se još više i bolje otpad razvrstava odmah na kućnom pragu. Iz godine u godinu opada količina miješanog komunalnog otpada, a povećava se količina razvrstanog, istaknuo je Blašković.

Bez rasprave vijećnici su prihvatili izvješća o programima građenja i održavanja komunalne infrastrukture za prošlu godinu, o izvršenju programa socijalne skrbi te provedbi plana upravljanja općinskim nekretninama.

- Od planiranih 545 tisuća kuna za izgradnju komunalne infrastrukture, utrošeno je svega 208 tisuća i realizirano tek 38,2 posto plana. Međutim, na održavanje komunalne infrastrukture, od planiranih 2,9 milijuna utrošeno je 2,7 milijuna, što iznosi visokih 92,4 posto plana. Socijalni program izvršen je s 94,6 posto. Plan upravljanja nekretninama većinom se odnosio na prodaju 12 stanova u Krapnu i jedan stan u Raši te na prodaju garaža dosadašnjim korisnicima. U ulici Lipa prodane su četiri garaže od po 19 kvadrata te još četiri u Istarskoj ulici od po 16 kvadrata, izvijestio je pročelnik Igor Radić.

Vijećnici su prihvatili i izvješće o proračunu za 2020. godinu koje je podnijela općinska načelnica Glorija Paliska.

- Protekla godina apsolutno je sve izokrenula pa smo se u hodu prilagođavali novim okolnostima. Međutim, redovito smo izvršavali sve svoje obveze, ulagali u školstvo, zdravstvo, socijalnu skrb i ostale programe javnih potreba, nismo se zaduživali ni davali jamstva. Proračun je bio planiran 12,4 milijuna kuna a ostvaren u iznosu 13,5 milijuna, što je 106,4 posto u odnosu na plan. Rashodi i izdaci iznosili su 12,5 milijuna ili 81,2 posto od plana. Uz sredstva prenesena iz prethodne godine, bilježimo višak od 3,7 milijuna kuna, rekla je Paliska.

Na kraju svog mandata svim vijećnicima i suradnicima zahvalila je na suradnji, istaknuvši projekte koji su obilježili proteklo razdoblje.

- Mandat obiluje mnogim završenim investicijama, a to su svakako energetska obnova osnovne škole u Raši nakon 80 godina njenog postojanja. Zatim dogovor oko aglomeracije Labin-Raša-Rabac i sve što je došlo s tim pitanjem. Opremili smo knjižnicu, uredili Kovarsku kuću "Arsia" i dobili prvu nagradu, nekadašnja kinodvorana je pri završetku rekonstrukcije i opremanja, sprema se sanacija dimnjaka, pokrenut je postupak oko uređenja potkopa Karlota, riješili smo stambena pitanja za stanovnike naselja Krapan, proširili smo dva groblja, u Skitači i Sv. Lovreču, gdje je izgrađena i mrtvačnica, u Sv. Bartolu smo izgradili društveni dom, na Trgetu se završava lučica za komunalne vezove, rješava se pitanje vodoopskrbe na području Ravni, a uskoro isto slijedi i u Sv. Marini. Uz sve to prošli smo kroz elementarne nepogode, poplavu u Raškoj dolini, izlijevanje mazuta u Bršici te djelovanje u okolnostima pandemije, koja još uvijek traje, zaključila je Paliska.

Usvojena je i izmjena odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama te Sporazuma o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Labin. Predsjednik Vijeća Željko Zahtila istaknuo je da su u ovom mandatu usvojena tri urbanistička plana, Drenja, Trgeta i turističkog punkta Kršćin, plan raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem te izmjene Prostornog plana Raše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter