RAŠA

Vijećnici prihvatili izvješća o izvršenju proračuna i o radu općinske načelnice: U PRVOM POLUGODIŠTU OSTVARENO 40 POSTO PLANIRANIH PRIHODA

Za prvih šest mjeseci ove godine Općina Raša ostvarila je ukupne prihode u iznosu 5,9 milijuna kuna, a rashodi od približno 7 milijuna ili 31,3 posto godišnjeg plana. Prihodi proračuna Općine Raša planirani su za cijelu godinu u visini od 19 milijuna kuna, a rashodi od 22,6 milijuna

| Autor: Branko BIOČIĆ
Sjednica Općinskog vijeća Raše

Sjednica Općinskog vijeća Raše


Podnoseći izvješće o izvršenju proračuna u prvom polugodištu ove godine načelnica općine Raša Gloria Paliska rekla je kako je, u novonastalim uvjetima poslovanja koja su zahvatila sva područja života, za prvih šest mjeseci ove godine Općina Raša ostvarila ukupne prihode u iznosu 5,9 milijuna kuna što je 39,3 posto od godišnjeg plana. Rashodi su bili približno 7 milijuna ili 31,3 posto godišnjeg plana. Prihodi proračuna Općine Raša planirani su za cijelu godinu u visini od 19 milijuna kuna, a rashodi od 22,6 milijuna.

Zadržana socijalna zaštita građana

- Općina Raša uredno posluje, podmiruje sve preuzete obaveze, kreditno nije zadužena i nije izdavala nikakva jamstva, istaknula je Paliska koja je podnijela i polugodišnje izvješće o svom radu. Ono obuhvaća sve poslove jedinice lokalne samouprave, rezultate suradnje s tijelima Istarske županije i državne uprave s ciljem ostvarenja razvoja i napretka općine.

- Cilj proračuna i upravljanja financijama je zadržati razinu socijalne zaštite naših građana, kroz postojeće oblike pomoći, obiteljima i kućanstvima te pomoći za troškove stanovanja mještanima. Subvencioniramo Hitnu medicinsku pomoć, logopeda, psihologa, prijevoz. Donacije idu udrugama humanitarnog karaktera, pomoć za djelatnost Crvenog križa te izdvajanja za zaštitu, očuvanje i unapređenje zdravlja, rekla je između ostalog Paliska i istaknula da su najviše zaštićene osobe koje zbog nepovoljnih zdravstvenih ili socijalnih uvjeta, ne mogu same, a ni uz pomoć obitelji, zadovoljiti osnovne životne potrebe.

Nastavili su u općini redovno financirati i produženi boravak u Osnovnoj školi Ivana Batelića u Raši, subvencioniraju Dječji vrtić "Pjerina Verbanac" i DV "Glorija", isplaćuju stipendije i školarine, financijski prate aktivnosti Javne vatrogasne postrojbe Labin kao i vatrogasne zajednice Istarske županije. Isplaćuju povećane naknade za novorođenčad, povećan je iznos naknade umirovljenicima u bonovima za Uskrs. Pomagali su Baniji i Sisačko-Moslavačkoj županiji koju je pogodio razorni potres. Na kraju izvješća Paliska je naglasila da su sve aktivnosti bile prilagođene novim uvjetima.

Restrukturiranje Vodovoda Labin

Podnoseći informaciju o stanju sigurnosti na području općine Raša za prošlu godinu, pomoćnik načelnice labinske policijske postaje Samed Ćorić to je stanje ocijenio dobrim i boljim nego u 2019. godini te izrazio nadu da će i ove godine ostati tako povoljna. Odgovarajući na pitanje vijećnice Admire Žakule iz HDZ-a radi li kamera za nadzor prometa postavljena kod škole u Raši, odgovorio je da radi i da je registrirala 726 prekršaja prekoračenja brzine.

Podnoseći izvješće o poslovanju labinskog Vodovoda, direktor ovog trgovačkog društva Alen Golja istaknuo je da je potrošnja vode u 2020. drastično pala pa stoga Vodovod Labin dijeli sudbinu ostale privrede u Hrvatskoj i svijetu s obzirom na proglašenu pandemiju.

- Utjecalo je to na drastičan pad ukupnih prihoda i zabilježeni gubitak od 3,7 milijuna kuna. Ipak, trenutno je potrošnja vode malo porasla, s obzirom na turistički sektor, pa to daje nadu. Potrošnja vode počela je padati još prije dvije godine, što je utjecalo na poslovanje Vodovoda u ovoj, ali i prijašnjih godina. Prihodi su varijabilni, dok su troškovi gotovo fiksni. Najveći dio je napravljen u prvih šest mjeseci, tako da je bilo vrlo malo mogućnosti da se rezultati poboljšaju do kraja 2020. Prihodi su pali za jedan posto, ostali troškovi, sirovine i materijala u odnosu na 2019. povećani su 7 posto i, nažalost, u Vodovodu se nisu provodile mjere koje smo imali u donesenom planu štednje kao i sva ostala poduzeća u vlasništvu Grada Labina i općina Labinštine. Taj dio nije se na zacrtani način provodio i to je rezultiralo gubitkom od 3,7 milijuna kuna. Po mom osobnom sudu to je preveliki gubitak, ujedno i podstrek da se pozabavimo programom restrukturiranja, a koji su Skupština i Nadzorni odbor usvojili, rekao je Golja te najavio reorganizaciju i restrukturiranje Vodovoda Labin.

Vijećnici se odrekli naknade

Tijekom aktualnog sata, vijećnik Nevres Mulavdić iz SDP-a tražio je u ime mještana naselja Kokoti da se kod zgrade bivše Inde postavi pješački prijelaz te da se u tom naselju postave dvije klupe i osvijetli stepenište. Načelnica Paliska odgovorila mu je da novi pješački prijelazi preko državne ceste nisu dozvoljeni te da primjedbe Hrvatskih cesta idu u smjeru prevelikog broja ulaza iz naselja Raše, dok će se ostali zahtjevi ispitati i pokušati riješiti. Esma Dobrić (HSU) pitala je u ime Udruge osoba s invaliditetom o mogućnosti postavljanja rampi za invalide na ulazu u ambulantu, poštu i prodavaonicu Jedinstva u Raši i Koromačnu. Paliska je odgovorila da se nadležnost Općine odnosi na javne površine, no da se može kontaktirati navedene ustanove i vidjeti kako riješiti tu situaciju. Dobrić je pitala i zašto vijećnicima nisu isplaćene naknade za četiri sjednice održane video linkom u prošloj te dvije u ovoj godini. Admira Žakula je dodala da se vijećnicima ne isplaćuju putni troškovi, te postavila pitanje tko ima pravo u ime pojedinog vijećnika odreći se naknade. Predsjednik vijeća Željko Zahtila (IDS) rekao je da je kontaktirao vijećnike, između ostalog i Žakulu, da se zbog cjelokupne situacije vijećnici odreknu naknade, što je po njegovim tvrdnjama i dogovoreno, no Žakula je to u svom slučaju opovrgla, pojasnivši da bi bila spremna odreći se naknade, ali u korist neke udruge. Vedran Grubišić (SDP) potvrdio je da ga je Zahtila kontaktirao te da je dogovoreno da se vijećnici SDP-a odreknu naknade.

Grubišić je tražio da mu se dostave podaci o stanju mostova na nerazvrstanim cestama Raše, kao i podatak kad je obavljen zadnji pregled, dok je Nikola Lazić (SDP) pitao koliko je kazni izrečeno zbog kršenja zabrane gradnje tijekom turističke sezone. Pročelnik Igor Radić je rekao da je Lazić prijavio događaje u svom susjedstvu te da je općina nekoliko puta intervenirala kod investitora koji je obustavio radove pa nije bilo potrebe za izricanjem kazne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter