Restoran se bazira na tradicionalnoj istarskoj kuhinji, a od kad smo počeli s radom pravilo je da većinu namirnica koje koristimo u našoj kuhinji nabavljamo u krugu od 30 km. Dakle radi se o lokalnim proizvodima, ekološki uzgojenom povrću, mesu domaćeg goveda koje pase na travnjacima, brašnu samljevenom u obližnjem mlinu od kojeg svakodnevno pečemo svježi kruh, veli Meri Vivoda
(Snimio Milivoj Mijošek)
Koncem veljače ove godine lokalnu i nacionalnu gastro scenu rastužila je vijest o preranom odlasku Mladena Vivode, legendarnog buzetskog ugostitelja koji je s puno ljubavi i strasti nekoliko desetljeća ispisivao važno poglavlje priče o gastronomiji rodnog kraja. Najuzbudljiviji dio tog poglavlja počeo je ispisivati prije sedam godina u restoranu Old River, ugostiteljskom objektu koji je uredio u idiličnom ambijentu doline rijeke Mirne, i koji je preko noći postao jedna od omiljenih destinacija i najprepoznatljivijih gastro toponima u tom dijelu Istre.
Mjesto na koje se dolazi radi odlične hrane, ali i dobre atmosfere, druženja i sklapanja poslovnih dogovora. Mladenova karizma u Old Riveru i danas je snažno prisutna, a jednako srdačno i prijateljski, kako je on to znao činiti, goste danas dočekuje kćer Meri Vivoda koja je u zadnjih godinu dana odustala od dugogodišnjeg posla pripreme i vođenja europskih projekata i u potpunosti se posvetila vođenju restorana. I jedan i drugi posao, iako u potpunosti različiti, zahtijevaju puni angažman i donose pregršt svakodnevnih izazova. Stavljena pred izbor, odabrala je, a način na koji je u relativno kratkom vremenu uspjela usvojiti prenijeto znanje i uspješno nastaviti započeti posao, pokazuje da ni u ovom slučaju, definitivno, nije pogriješila. Ističe značaj i podršku svojeg tima od jedanaestero izrazito vrijednih zaposlenika, s kojima kroz izvrsnu suradnju može postaviti i ostvariti poslovne ciljeve.
Restoran Old River intimno je i s puno stila uređeno mjesto na kojem se gosti dobro osjećaju tijekom čitave godine, no tijekom proljeća i ljeta probuđena priroda čitavom tom ambijentu doda još nekoliko zrnca čarolije. Pogled koji se s terase restorana pruža na zeleni plašt koji se u ovom dijelu godine prostire livadama uz rijeku, okolnim brežuljcima i šumom, nahranit će dušu i najzahtjevnijeg gosta, dok uživa u darovima te iste prirode koji se nalaze na baš svakom pjatu i čaši koje će u Old Riveru pred njih iznijeti domaćini.
Naravno, jedan od najjačih magneta koji privlači gurmane u dolinu rijeke Mirne su crni i bijeli tartuf, a činjenica da u vrhunskim specijalitetima s tartufima mogu uživati doslovce na njihovom staništu i uz šume u kojima ih lovci love, doživljaj je koji mnogi posjetitelji Old Rivera dugo pamte i posebno ističu u svojim pohvalama i recenzijama.
Zbog svega toga jela s tartufima, u raznim varijacijama s domaćom tjesteninama ili mesom, su definitivno nešto što treba u Old Riveru kušati i o čemu se priča, međutim i ostatak restoranskog menua bazira se u svom najvećem dijelu na autohtonim proizvodima uzgajivača, poljoprivrednika, vinara i maslinara toga kraja.
- Restoran se bazira na tradicionalnoj istarskoj kuhinji, a od kad smo počeli s radom pravilo je da većinu namirnica koje koristimo u našoj kuhinji nabavljamo u krugu od 30 km. Dakle radi se o lokalnim proizvodima, ekološki uzgojenom povrću, mesu domaćeg goveda koje pase na travnjacima, brašnu samljevenom u obližnjem mlinu od kojeg svakodnevno pečemo svježi kruh i slično. Topli kruh na stolu, nekoliko feta domaćeg pršuta, pancete i sira, par ulika, kiselih kapulica, par kapi domaćeg ulja. Početak obroka kojem će malo koji gost reći ne, kaže nam uz osmjeh vrijedna vlasnica restorana. Uz tradicionalne specijalitete, kako u Istri volimo kazati “nonine kužine”, poput maneštre sa stupanom trukinjom ili šuga spremljenog na isti način kako se i prije puno desetljeća kuhao, puno prostora za kreativnost u kuhinji nude im sezonske namirnice kojima mnogim tradicionalnim jelima daju poseban pečat osobnosti.
U proljetnom meniju tako su, uz standardnu ponudu, mjesta našla i maštovita jela sa samoniklim biljem poput njoka od mlade koprive sa šparogama i pršutom, proljetne salate s prepeličjim jajima i samoniklim biljem te drugim jelima u kojima su se koristile namirnice koje su im “na dohvat ruke” poput maslačka, šparoga, medvjeđeg luka, divljeg koromača i ostalog samoniklog bilja kojem su pronašli zasluženi prostor u svojoj gastronomskoj ponudi.
Ono na čemu je Old River izgradio svoju prepoznatljivost su i mesni specijaliteti od boškarina i razni specijaliteti poput carpaccia i namaza ili boškarina u teranu. Vrlo traženi su i specijaliteti od 30 do 60 dana odležanog mesa, pa gosti rado uživaju u Old Riverovim fiorentinama, T-bone i tomahawk stakeovima, te ostalim mesnim specijalitetima koji se peku na grillu pred gostima.
- Suradnja s AZRRI-jem oko uvođenja jela s boškarinom u našu ponudu pokazala se vrlo uspješnom te nam je sad ideja da na isti način pokušamo u kuhinji valorizirati i meso istarskog tovara, kaže Meri Vivoda najavljujući event na kojem će se u srijedu u Old Riveru i predstaviti taj novi projekt.
Uživanje u dobroj hrani naravno ne bi bilo potpuno bez čaše jednako tako dobrog vina, a vinska lista Old Rivera, baš kao i meni ovog restorana, i u tom segmentu nudi svojim gostima autohtoni doživljaj najboljih vina i pjenušce napravljena od grožđa koje je dala središnja Istra.
Restoran Old River daleko je od gužvi i prometa kojima je mnogima danas ispunjena svakodnevica. Kao da je skriven među svim tim brežuljcima uz staru cestu između Buzeta i Motovuna, ali onome tko ga jednom pronađe, doživi ambijent i dobrodošlicu domaćina te iskusi dio njegove gastronomske ponude, jamčimo će mu se uvijek rado vraćati.