LABIN

Novi ultrazvučni aparat u labinskom Domu zdravlja


Prigodnim obraćanjem medijima prezentiran je danas u prostorima labinske ispostave Doma zdravlja dr. Lino Peršić, nedavno nabavljen ultrazvučni aparat.

- Riječ je o aparatu više srednje klase koji je bio prijeko potreban našoj ordinaciji. Sadrži četiri sonde i cijena mu je bila 361 tisuću kuna, uključujući PDV, poručio je Davor Rimac, ravnatelj labinske ispostave Doma zdravlja.

- Nakon tri desetljeća staža imam priliku raditi na novom uređaju. Ne treba ni govoriti koliko je tehnološki napredniji od uređaja koji smo ranije koristili. Znatno će se povećati kvaliteta pregleda našim pacijenticama. Samo moja ordinacija broji sedam tisuća pacijentica, a u Labinu djeluju dvije ordinacije. Ovaj uređaj bio nam je prijeko potreban, poručio je ginekolog dr. Moreno Milevoj.

Dovršene dvije faze sanacije stacionara

Rimac je napravio kratki pregled aktivnost te je podsjeti na realizirane dvije faze sanacije stacionara, ali i najavio slijedeće dvije faze sanacije, koje će se provesti u dvije godine. "Za trajanja sanacije stacionar je bio u funkciji. Doduše smanjili smo u tom periodu broj korisnika, no i dalje smo bili otvoreni za korisnike. Taj način funkcioniranja dodatno je poskupio i produljio trajanje radova, no bio je neminovan. U prvoj fazi obnovljena je ambulanta, sala te liječnička i soba glavne sestre. U drugoj fazi obnove sanirane su tri sobe i hodnik", dodao Rimac.

Ante Ivančić, ravnatelj istarskih Domova zdravlja poručio je kako je zadovoljan stanjem u Labinu. "Pozitivan duh pokojnog dr. Line Peršića, po kojem ispostava i nosi ime, i dalje je prisutan. Razvijao je zajedništvo između sredine i sustava zdravstva. Iz današnjeg primjera vidljivo je da se to i dalje provodi. Mi imamo sreće da nemamo financijskih problema, no velike projekte ne možemo sami iznijeti, stoga smo zahvalni lokalnim samoupravama i gospodarstvenicima što imaju sluha za naše potrebe", poručio je Ivančić.

Uskoro novi ultrazvučni aparat za radiologiju

Najavio je novi projekt. Riječ je o nabavci ultrazvučnog aparata za radiologiju. "Kako u Labinu, tako i u ostalim ispostavama u Istri, imamo dotrajale aparate za radiologiju. U planu nam je kroz narednih par godina iste zamijeniti. Tehnologija je znatno napredovala. Mi još uvijek naše slike s rengena fizički nosimo liječnicima, dok današnja tehnologija omogućava da slike iz ordinacije, u najkraćem vremenu putem informacijskog sustava, pošaljemo u Zagreb ili bilo koji drugi grad. Ukupna investicija, za nabavku uređaja za čitavu Istru je 7,5 milijuna kuna, no planiramo to realizirati na način da 1/3 osiguramo mi, 1/3 lokalne samouprave i 1/3 gospodarstvenici", pojasnio je Ivančić.

Lokalna zajednica prepoznala inicijativu za nabavku ultrazvučnog aparata

Nositelj inicijative za nabavku ginekološkog ultrazvučnog uređaja bio je Grad Labin te je tom prilikom zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada poručila, "inicijativa je pokrenuta 2017.godine i Grad Labin ju je prihvatio, a priključile su se i ostale općine Labinštine. Značajna donacija stigla je iz Amerike, 10 tisuća dolara. Grad Labin dao je 15 tisuća kuna, te Općine Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan zajedno, također 15 tisuća kuna. Smatram da je trajna obveza lokalnih samouprava ulaganje u zdravstvo. Zajedno smo jači i možemo puno više. Brigu ne možemo prepustiti samo onima čija je to zakonska obveza, već zajedno moramo održavati standard u zdravstvu, a stava sam da je u Labinu zaista visoki standard", poručila je dogradonačelnica.

Po dovršetku službenog dijela, na kojem su učestvovali osim spomenutih i Helena Vlačić, voditeljica labinskog stacionara, Branka Mrzlić, glavna medicinska sestra labinske ispostave Doma zdravlja, Davorka Rakić, pomoćnica ravnatelja IDZ-a za sestrinstvo, Tina Damjanić, zamjenica načelnice Općine Raša i Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica za informiranje i odnose s javnošću Grada Labina, bio je organiziran prigodni domjenak kojem su se odazvali i pojedini gospodarstvenici koji su donacijama pomogli kupnju aparata. (Ivana AHMIČEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter