UPISI

NOVA NASTAVNA GODINA: U istarske srednje škole upisan 1.821 učenik, deficitarna zanimanja ostaju problematična

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
Arhiva

Arhiva


Nova nastavna godina u srednjim školama Hrvatske, kao i osnovnima trebala bi započeti 6. rujna. Ono što je za sada jedino izvjesno je broj upisanih učenika/ica i odabrana zanimanja tj. usmjerenja, pa smo zatražili u Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije informaciju i podatke o programima za kojima su novi istarski srednjoškolci u školskoj godini 2021./22. iskazali najveći interes upisavši se u prve razrede srednjih škola. 

Ljetni rok

Trenutačno je diljem Istarske županije u ljetnom roku upisan 1.821 učenik, a najviše njih se opredijelilo za gimnazijske programe, zanimanje fizioterapeutskog tehničara i medicinske sestre opće njege/medicinski tehničar opće njege, ekonomske programe (ekonomist, komercijalist, hotelijersko-turistički tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist), tehničke programe (arhitektonski tehničar, strojarski tehničar, elektrotehničar, tehničar geodezije i geoinformatike, tehničar za mehatroniku), tehničar nutricionist i kozmetičar te neke od programa u trogodišnjem trajanju: frizer, automehaničar, autolimar, elektroinstalater, elektromehaničar, ličilac-soboslikar, slastičar i dr.

Iz Upravnog odjela ističu da će i ove godine biti nedostatan broj upisanih učenika u neka ključna deficitarna zanimanja. Naime, Županija je, prepoznavši kronične probleme na tržištu rada na Poluotoku, Ministarstvu znanosti i obrazovanja iskazala potrebu za povećanjem broja razrednih odjela i broja učenika upravo u programima deficitarnih zanimanja u turizmu i obrtničkim programima koji prate turistički sektor, poput zanimanja elektroinstalatera, elektromehaničara, vodoinstalatera, stolara, mesara, pekara. Međutim, resorno ministarstvo nije prihvatilo navedene prijedloge Istarske županije kao osnivača srednjih škola u kojima se navedeni programi izvode te će se navedena zanimanja i u narednom razdoblju iskazivati kao deficitarna. 

Ogromni problemi

Iako su brojni turistički radnici ovoga ljeta doslovce kukali i upozoravali na ogromne probleme vezane uz nedovoljnu radnu snagu u turizmu i ugostiteljstvu, a isti je problem deficita poharao brojna proizvodna zanimanjima, područne službe i uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje još su početkom ove godine, nakon provedenih analiza i potreba tržišta rada za pojedina zvanja, izradili preporuke za obrazovnu upisnu politiku. No, sada ispada da resorno ministarstvo nije pridalo veću pažnju tim analizama i upozorenjima, barem se tako čini u Istri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter