BEZ MASKI I RAZMAKA U KLUPAMA

Danas počinje nova školska godina. U istarske škole kreće 1.752 prvašića, 36 manje nego lani

U protekle dvije godine pandemije, online nastava je bila nužnost, kako učenici ne bi gubili godine školovanja. Neupitna je veća kvaliteta nastave u učionicama od online nastave. Za Istru online nastava nije tema, poručuje župan Boris Miletić

| Autor: Lara BAGAR
Prvašići u ponedjeljak kreću u novi život (foto: Arhiva)

Prvašići u ponedjeljak kreću u novi život (foto: Arhiva)


Bez maske i bilo kakvog razmaka u Istri će u školsku godinu 2022./23. u prvi razred Osnovne škole krenuti 1.752 učenika što je, u odnosu na 1.788 učenika upisanih prošle godine, 36 učenika manje. Među njima šestero upisanih dolazi iz ratom pogođene Ukrajine. Naizgled to nije zabrinjavajuća brojka, veličina dva omanja razreda.

No, uzme li se u obzir trend opadanja nataliteta i samim time na godišnjoj razini smanjenje broja novih polaznika osnovnih škola kumulativno bi se dalo izbrojiti i zaključiti da je broj prvašića konstatno u laganom padu, iako u Istri koja je, uz Zagreb, najnapučenija i najrazvijenija županija takve brojke ne upućuju na zabrinjavajuće stanje.

Manji broj učenika ipak nije rezultirao smanjivanjem broja nastavnog osoblja. Iz županije su nam to i potvrdili.

"Došlo je do manjeg smanjenja u broju učenika upisanih u prvi razred osnovne škole u odnosu na prošlu školsku godinu, ali se broj razrednih odjela nije bitno smanjio te nije došlo do organizacijskih viškova učitelja razredne nastave".

(Foto: lkd

Kako bi nastavili svoje školovanje izvan ratom pogođene Ukrajine u osnovnim školama čiji je osnivač Istarska županija upisano je 27 učenika iz Ukrajine, a u osnovnim školama drugih osnivača upisano ih je 55. To će reći da je u osnovne škole u Istarskoj županiji upisano ukupno 106 ukrajinskih učenika.

Na upit hoće li Istra štedjeti na energentima u obrazovnim institucijama iz Županije odgovaraju da se Istarska županija u svome radu, kao i kod svih ustanova čiji je osnivač, do sada rukovodila racionalnim i odgovornim poslovanjem, a koje je posebno nužno u vremenima krize, poput ove energetske. Naglasili su da će se pomno nastaviti pratiti trendovi te sukladno tome i donositi pravovremene odluke i mjere.

O mogućim špekulacijama o održavanju online nastave zbog uštede stav istarskog župana Borisa Miletića je da je učenicima mjesto u školi, stoga će Istarska županija učiniti sve kako bi učenici novu školsku godinu mogli pratiti uživo.

"U protekle dvije godine pandemije, online nastava je bila nužnost, kako učenici ne bi gubili godine školovanja. Neupitna je veća kvaliteta nastave u učionicama od online nastave. Za Istru online nastava nije tema", poručuje župan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter