(L. JELAVIĆ)
Tradicionalna Luganigada u Marušićima u posljednjem desetljeću počinje zanimljivim natjecanjem kuharskih ekipa u pripremanju jela u kojima mora biti istarska kobasica, pripremljena na tradicionalan način. Večera je i ove godine održana u konobi Atelier u Marušićima, čija je ekipa sudjelovala u natjecanju, a osim njih došli su kuhari konobe Da Toni (Plavje - Italija) i Gostilne Jakomin u Kubedu (Slovenija).
Drugo mjesto maneštri
Uzvanici iz različitih struktura kušali su i ocjenjivali sva jela koja su bila pod brojevima. Pobijedilo je jelo pod nazivom "Biseri Istre", što u početku nije puno otkrivalo, ali se očito svidjelo većini gostiju pa je to jelo, kasnijim prebrojavanjem glasova, dobilo titulu "pjata večeri". Iza tog pjata kriju se zapravo supružnici Blaženka i Drago Jakomin koji vode konobu (gostionicu) u tom malom mjestu u slovenskom dijelu Istre, na granici Hrvatske i Slovenije. Sami su otkrili što su pripremili.
- Drago nam je što se jelo svidjelo gostima, a željeli smo kroz njega pokazati bogatstvo i raznolikost Istre, pa je sve na pjatu bilo karakteristično za ovaj dio Istre. Zeleni umak od istarskog verzota i masline, dodali smo maslinovo ulje, tu je bio namaz od smokve, a narezane kobasice bile su u tijestu za njoke i sve pohano. Inače, često sudjelujemo na ovakvim manifestacijama, radimo u konobi, sada samo vikendom, tako da dođemo na ovakve susrete, lijepo je i zadovoljni smo, kažu Blaženka i Drago Jakomin.
Samo dva boda manje imala je domaća maneštra - mnogi su rekli da je to bliže joti - s komadom kobasice. Ukusno, jednostavno, a broj glasova govori da još mnogi vole jednostavna, tradicionalna jela. Gosti iz Italije su pripremili rižot s kobasicom i dodatkom malvazije tijekom pripremanja. Priznanja kuharskim ekipama uručio je u ime organizatora gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin.
Uz sva jela služena su kvalitetna vina s tog dijela Istre: Prelčeva malvazija iz 2018. godine, teran San Mauro iz iste godine obitelji Sinković te teran Autentico iz 2015. godine vinarije Gambaletto. Domaćini su goste počastili ukusnim desertom uz kojega se odlično slagao momjanski muškat San Mauro obitelji Sinković.
Popularizacija domaćih jela
Večerom u konobi Atelier organizatori Luganigade žele popularizirati domaća jela s istarskom kobasicom, zadržavajući njenu izvornost i način pripremanja. Svoju ocjenu dao je i poznati publicist i odličan poznavatelj istarske tradicionalne gastronomije Drago Orlić.
- Večeras smo imali tri dobra i zanimljiva jela, a posjetitelji su rekli što im se najviše svidjelo. Inače, ljudi su u stara vremena razmišljali kako sačuvati hranu za sutra, da se sačuva u različito vrijeme, nije bilo plastike i zamrzivača pa su ljudi došli su na ideju da to bude u crijevima životinja. Tako je nastala kobasica. A, kako su stari ljudi sve znali, unutra su stavljali slaninu, jer kad se kobasica peče, onda slanina peče meso, što kobasici daje posebnost. Zato u kobasici mora biti masnoće, slanine, komentirao je Orlić.
Degustacija i ocjenjivanje jela s istarskom kobasicom, uvod je u subotnje natjecanje u najboljih proizvođača kobasica na tom području, tradicionalnu Luganigadu koja se u Marušićima održava od 1993. godine.