U povodu nadolazeće manifestacije "S klobasicom u Europu" koja će se 23. i 24. ožujka održati po sedmi puta u Svetom Petru u Šumi proteklog je četvrtka u Muzeju okusa u Osijeku održana treća Gourmet večera. Prisustvovali su joj uglednici iz svijeta gastronomije, gospodarstva, kulture, novinarstva, tradicionalni slavonski proizvođači te predstavnici državne, regionalne i lokalne vlasti koji su mogli uživati u šest sljedova specijaliteta pripremljenih od istarskih i slavonskih kobasica.
Sve je krenulo s pićem dobrodošlice, nudila se travarica Galiot, medica s čilijem i odležana slavonska šljivovica. Sve je bilo začinjeno mini delikatesom pripravljenom od suhih slavonskih šljiva, bučinih sjemenki i dimljenog baranjskog sira "okupanih" u slavonsku slaninu i istarsku pancetu. Za hladno predjelo poslužen je "Pjat s klobasicom u Europi" osmišljen s istarskom kobasicom, samoborskom salamom, slavonskim kulenom, baranjskim sirom i salatom od ječma, uz kojega je poslužena zrela malvazija Arbor vinarije In Sylvis. Iza imena "Istarska medežija za viteze od klobasica" krilo se prekrasno toplo predjelo sljubljivanja zelene i plave Hrvatske sačinjeno od raviola punjenih kulenovom sekom s umakom od parmezana i slavonskih čvaraka te pljukanci u šugu od istarskih kobasica. Uz slavonsko-istarsko predjelo poslužene su vrhunska vina, graševina Kalazić i zeleni silvanac Antunović. (A. DAGOSTIN)