ŽUDIHI SU IZABRALI

NAJMANJI GRAD NA SVIJETU IMA NOVOG ŽUPANA. Evo tko je novi humski župan na leto dan

Ne treba im kemijska olovka, u Humu svog župana biraju uz pomoć Boga i raboša, s kosirom. Novi župan, novi porezi pa je tako i Toni najavio ponovo uvođenje "taše čelibe" ili poreza na neženje

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Izbor župana na leto dan

Izbor župana na leto dan


Mandat mu traje godinu dana. Jedini je na cijelom svijetu kojeg suci, stareji ili žudihi, njih jedanaest, biraju kosirom. Urezuju crtice, glasove, u raboš - drvenu palicu. Župan je to Huma najmanjeg grada na svijetu. Biraju ga svakog lipnja pa tako su i ovog za novog župana na leto dan izabrali 29-godišnjeg Tonija Perčića iz Marči Briga kod Huma. Za nekoliko zareza kosirom bio je nadmoćniji od svog protukandidata.

gg

Župani se mijenjaju no izborni scenarij uvijek je isti. Svetkovina je to tradicije.

- Dragi suci, grašćaki i Homjani, raboš puvije da je Toni Perčić novi župan na leto dan, obznanio je nakon glasanja dosadašnji humski župan David Brnobić iz Brnobići te svom nasljedniku predao obilježja županske vlasti uz poruku: "Dragi Toni ud srca ti čestitan, ti preduan županska palica katiera je znak vlasti va našin Humi, moreš dikiga anka ubaštat ž njua. Ti preduan anka kjuče ud kunobe kade je ona druga letina kaj smo zbrali ud taš i kaštiga".

Stari župan je uoči izbora morao položiti račune pa je nabrojao da su "ašfaltali dva đira ud kade se gre za Benčiće du prema Hume, finalmente finili crekvica na cimiteri i počeli delati harte za obnoviti humski zvonik." Dužnost župana oduvijek je bila voditi brigu o javnom redu i miru te o radovima na uređenju mjesta.

gg

"Dneva 11. žunja 2022. leta, uz pomoć Boga i raboša, suci sva izbrali Tonija Perčića za župana na leto dan", zapisao je notar Matija Nežić kaligrafijom u Knjigu župana i tako je novi župan i službeno stupio na funkciju. Preuzeo je župansku palicu, znak vlasti u glagoljaškom Humu i ključeve Polače te obećao da će "sa dela delat pu stuarih nevadvah i užancah".

Novi župan, novi porezi pa je tako i Toni najavio ponovo uvođenje "taše čelibe" ili poreza na neženje. - Mi se vidi da je čuda teh mlajih ki bi se mogli forši po malo anka uženit, poručio je humski vlastodržac. Toni je pravi primjer kako se ova tradicija prenosi s koljena na koljeno. Njegov otac Elvis svojevremeno je također bio humski župan.

U Humu živi svega 28 stanovnika pa župana ne biraju samo oni iz grada, grašćaki, nego i iz humskog komuna, iz sela i zaseoka Humšćine, Homjani. Ali suci, njih jedanaest, sve su redom muškarci. I tako od pamtivijeka, prema prastarom hrvatskom običaju iz 12. i 13. stoljeća, obnovljenom 1977. godine, kada je prema podacima i uputama povjesničara dr. Danila Klena, scenarij svojevrsne pučke predstave osmislio profesor Slavko Zlatić, a humskom mjesnom govoru prilagodio ga ročki književnik Vladimir Pernić. Uz 45. obljetnicu obnovljenog izbora župana na leto dan, Hum slavi i 50. obljetnicu od proglašenja najmanjim gradom na svijetu. Upravo je toliko godina prošlo otkako je Čakavski sabor pokrenuo njegovu obnovu i revitalizaciju i otkako je tadašnji predsjednik Skupštine općine Buzet Željko Marinac simbolično uručio ključeve najmanjeg grada na svijetu glavnom tajniku Čakavskog sabora Zvani Črnji.

gg

Dan Huma, najveću manifestaciju najmanjeg grada na svijetu ili kako to Humljani znaju reći - "danas je va našin Humi najlepši dan leta, zaj ćemo izbrat noviga župana", proslavili su uz nastup muške klape "Boškarin".

U Humu koji se je čvrsto pozicionirao na turističkoj karti, sezona počinje uoči Uskrsa i traje do Svih svetih, a ove bi godine, nakon prethodne dvije obilježene korona krizom, mogla biti odlična turistička žetva.

gg

- U travnju je promet bio za 40 posto, a u svibnju čak 50 posto bolji nego u isto vrijeme rekordne 2019. godine, rekao je vlasnik Humske konobe i suvenirnice Aleksandar Merlak, ujedno predsjednik Udruge Hum te dodao da su doduše i cijene povećane za deset do trideset posto. U Humu je i puno više autobusa nego ih je ikada bilo. Puno je kampera i motorista. Vratile su se školske ekskurzije, agencijske grupe, turisti dolaze iz Njemačke, Austrije, Italije, Mađarske… Nakon korona pauze polako se vraćaju i avio gosti, a dolaze čak iz Južnoafričke republike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter