HUM

NA IZBORE IDU S KOSIROM, A ŽUPANA BIRAJU UZ POMOĆ BOGA I RABOŠA Novi župan na leto dan je Elvino Prodan iz Brnobići

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Novi župan preuzeo župansku palicu (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Novi župan preuzeo župansku palicu (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Novi humski poglavar s jednogodišnjim mandatom nije doduše obećao ukidanje poreza, ali je zato rekao kako neće uvesti niti jedan novi. "Delat ćemo s tem kaj imamo i pruvat se pokrit koliko je punjava vela ili rastegnat koliko je postelja duga, obećao je

"Ne pensamo nikakove nove števre. Ćemo gledat delat s tem kaj imamo i pokrit se koliko je punjava vela ili rastegnat koliko je postelja duga, izjavio je pomalo populistički novi humski župan na leto dan, 65- godišnji Elvino Prodan iz Brnobići, tek što je započeo svoj jednogodišnji mandat. Nije obećao ukidanje poreza, ali je zato rekao kako neće uvesti niti jedan novi.

Humljani su svoga "župana na leto dan", izabrali u gradskoj lođi druge subote u lipnju po prastarom hrvatskom običaju iz 12. i 13. stoljeća, obnovljenom 1977. godine. U prošlosti su gotovo svi komuni birali svoga župana, uglednog pripadnika općinske i seoske zajednice koji je vodio rabote, i manje poslove poput održavanja seoskih putova. Župan se brinuo za red i čistoću u gradu, upravljanje javnim radovima, rješavanjem nesuglasica te izricao kazne neposlušnima koji su narušavali red u Humu i okolnim selima. Funkcija seoskog župana s vremenom je nestala iz svakodnevnog života, a održala se jedino u Humu kao obnovljeni običaj biranja župana na leto dan.

"Dneva 8. žunja 2019. leta, uz pomoć Boga i raboša, suci sva izbrali Elvina Prodana za župana na leto dan", zapisao je notar Matija Nežić kaligrafijom u Knjigu župana i tako je novi župan ušao u povijest. Preuzeo je župansku palicu, znak vlasti u glagoljaškom Humu i ključeve Polače te obećao da će "sa dela delat pu starinskih užancah i nevadvah".

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter