HUM

U najmanjem gradu na svijetu izabrali župana na leto dan

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(snimila Gordana Čalić Šverko)

(snimila Gordana Čalić Šverko)


"Dragi grašćaki i Homjani, ubećuan da ćemu sa dela delat pu stuarih nevadvah i užancah", poručio je Tomislav Zornada, novi humski župan na leto dan. Tek što je preuzeo vlast, odmah je započeo zapovijedati. "Ben, seda kada iman vlast, najboje da počnen zajnu zapovidat. Ala, narežite ena mrva sira, natučijte vina. Sen skupa kličen - živili!", poručio je Zornada.

Obilježen je time Dan Huma ili, kako Humljani vole reći, danas je va našin Humi najlepši dan leta, zaj ćemo izbrat noviga župana.

U Humu svog župana s jednogodišnjim mandatom, biraju između dva kandidata. Suci, stareji ili žudihi, njih jedanaest, urezuju crtice, glasove, kosirom u raboš - drvenu palicu.

U najmanjem gradu na svijetu i bližoj okolici živi svega 24 stanovnika pa župana ne biraju samo oni iz grada, grašćaki, nego i iz humskog komuna, iz sela i zaseoka Humšćine, Homjani. Župan treba da je štabev čuvek, a takovih ih je se manje.

(snimila Gordana Čalić Šverko)(snimila Gordana Čalić Šverko)

(snimila Gordana Čalić Šverko)(snimila Gordana Čalić Šverko)

- Raboš puveda da je novi župan ud Huma Tomislav Zornada, obznanio je nakon glasanja dosadašnji humski župan Toni Perčić koji je svom nasljedniku predao obilježja vlasti, župansku palicu i ključeve konobe. No prethodno je morao položiti račune. Dužnost župana oduvijek je voditi brigu o javnom redu i miru te o radovima na uređenju mjesta.

- Čuda dela smo storili. Magari nanke se ne vidi. Pasat Brnobiće kade se zvije za Zubaliće, se proširiv điro, sada je lipo široko i more kurjera pasat. Anka faroš nan se prekriva. Smo imeli fešta od rakij in nan je biv oni bend - Ledena bira. Pasuano leto smo stavili 'taša čelibe'. Čuda njih se ni oženilo, ma otroke so storili, pohvalio se u šaljivom tonu Toni Perčić s rezultatima svog jednogodišnjeg mandata.

Novi župan obećao je zadržati "tašu čelibe" ili porez na neženje kojeg je uveo njegov prethodnik kako bi poboljšao demografsku sliku.

Humskom kolegi s jednogodišnjim mandatom prvi je na izbornoj pobjedi čestitao gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.

Hum se može pohvaliti i s 51. obljetnicom proglašenja najmanjim gradom na svijetu, koliko je prošlo otkako je Čakavski sabor pokrenuo njegovu obnovu i revitalizaciju. Gradić koji je po toj svojoj tituli postao svjetski poznat i prepoznatljiv, ove godine postavlja nove rekorde. Turista je već u predsezoni bilo tridesetak posto više nego u isto vrijeme lani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter