Pun pogodak bila je odluka organizatora da ovogodišnji, peti Festival istarske supe, izdvoji od ostalih programa Antonje u Rovinjskom Selu u zaseban dan. Tako je u petak održano osjenjivanje i kušanje seljanskih vina i maslinovih ulja sa svom dužnom pažnjom koju ovi izvrsni darovi rovinjskog podneblja zaslužuju, a subota je mogla biti posvećena isključivo istarskoj supi, s mnogim popratnim sadržajima, odličnom posjećenošću i izvrsnom feštom u kojoj su i domaći i gosti mogli lijepo uživati u tradicionalnoj istarskoj deliciji čiji je značaj prvenstveno društveni. Supa se naime pije (i jede!) u društvu, solo-uživanje u njoj baš i nema smisla.
Poukama lanjskog festivala mnoge su stvari na ovogodišnjoj seljanskoj smotri istarskih supa popravljene. Tako su sve natjecateljske ekipe bile dužne u svojim supama koristiti isključivo domaći kruh, ne kupovni koji se lani pokazao sasvim neprikladan; zatim, u svaku od supa u natjecateljskoj konkurenciji korištena su vina i maslinova ulja konkretnih proizvođača, i to kod svake supe različitih, što je također pridonijelo organoleptičkoj raznolikosti i zanimljivosti; i naposljetku, ove su se godine po prvi put supe ocjenjivale u dvije zasebne kategorije - tradicionalnoj i kreativnoj.
U pripremi supa natjecalo se sedam ekipa, i to ne samo s Rovinjštine: ekipa KUD-a Stjepan Žiža iz Rovinjskog Sela, ekipa Rekreativo također iz Rovinjskog Sela, ekipa Udruženja obrtnika Rovinj kojoj je okosnica bio tim restorana Brancin; zatim ekipe rovinjske Strukovne škole Eugena Kumičića, porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića, porečko-motovunska ekipa Hrast-Motovun, te ekipa Čuvari istrijanskeh užanci iz Žminja. Ocjenjivački žiri, sastavljen od iskusnih gastronomskih znalaca, ugostitelja, vinara i gastro-novinara predvodila je Blanka Sinčić Pulić, a ocijeniti i vrednovati je trebalo čak 14 supa, jer je svaka ekipa pripremala i tradicionalnu i kreativnu. Naravno, dok je žiri kušao i ocjenjivao, iste te supe ponuđene su na kušanje i posjetiteljima Festivala, pri čemu je test uspješnosti položila još jedna, lani tek testirana, inovacija: kako bi se izbjegli mogući nesporazumi pri uobičajenom kušanju supe iz velike bukalete, svaki je posjetitelj na ulazu kupio malu bukaletu "za jednu osobu" i s njom je mogao kušati sve ponuđene supe, slično kao što se na smotrama vina uvriježilo s kupovinom vinskih čaša.
Zanimljivo je da su u obje kategorije pobijedili gosti. Najboljom tradicionalnom supom proglašena je ona koju je pripremala ekipa Hrast-Motovun, koju su činili Zlatko Ilić, Dalibor Hrast i Radovan Handjal. Za pripremu su koristili motovunski teran Marka Fakina i motovunsko maslinovo ulje Elija Fakina, i time po ocjeni žirija postigli najbolji odnos aroma, idealnu temperaturu, skladan omjer sastojaka i ugodu pri konzumaciji njihove supe.
Najbolju kreativnu supu je pak pripremila žminjska ekipa Čuvari istrijanskeh užanci, koju su činili Mirando Mužina i Zdenka Jakus. Za njenu pripremu koristili su merlot Gorana Baćca odnosno vinarije "Vino z Kukurini" na Pićanštini, a i maslinovo ulje za njihovu supu došlo je s Pićanštine, iz uljare u Perinićima. Kako su kod kreativne supe dopušteni i sastojci koji u tradicionalnu supu nikako ne idu, Žminjci su u svoju supu dodali zapečenu "istarsku pincu ispečenu pod čerepnjon, i pazinski cukerančić napravljen va Žminje", zataknut za rub bukaletice, čime su, kako je naglasio Mirando Mužina, "spojili tri tradicije ke ne smiju nikat umriet". Žminjci su primajući nagradu za svoju kreativnu supu iskoristili priliku za najavu svoje manifesatcije "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće" koje se tradicionalno održavaju vikend prije Uskrsa u Paladnjakima.
Osim kušanja, ocjenjivanja i nagrađivanja, druženja, komentiranja, razmjene recepata i savjeta, u programu Festivala još je bilo sadržaja posvećenih supi. Svečano je predstavljena "službena bukaleta" Festivala istarske supe na koju je otisnut haiku seljanskog pjesnika Remiđa Sošića, inače jednog od inicijatora smotre vina na Antonju prije skoro tri desetljeća. "Koliko znam, to je prvi slučaj da je jedan haiku otisnut na neki uporabni predmet u Hrvatskoj ikada", rekao je Sošić. Haiku glasi: "Kruh i pensire / privuzela je vona / istarska supa", a otisnut je na velike trolitarske bukalete koje su dodijeljene pobjednicima u obje kategorije.
Jako je simpatična bila i izložba unikatnih autorskih bukaleta koje su izradili učenici rovinjskih osnovnih škola Bernardo Benussi, Vladimir Nazor i Juraj Dobrila. Bukalete su oblikovane i dekorirane na pomalo nestandardne načine, ali sve su glazirane i iz njih se može piti, pa čak i supa. Kao simboličan pogled u budućnost, na Festivalu je predstavljen i "Supa box", zamišljen i kao suvenir i kao "kit" za izradu supe kod kuće, primjerice za turiste koji ovdje kušaju supu pa ju požene na autentičan način napraviti i doma. Supa box je djelo kreativne udruge Faro 11, a publici ga je predstavio Kristijan Damijanić. U drvenoj kutiji, koja je izvana ukrašena crtežima istarskih ruralnim motiva, te receptom za supu Josipa Pina Kuhara na više jezika, smješteno je apsolutno sve što treba za njenu pripremu: butelja terana, bukaleta, bočica maslinovog ulja, vrećica šećera i papra, pa čak i žlica i vadičep. Ovaj doista originalan suvenir putokaz je kakvim se sve inovacijama može vrednovati istarska tradicija. Kao šećer na kraju, naglasimo da je županijski pročelnik za poljoprivredu Ecio Pincan na otvorenju Festivala podsjetio kako je umijeće pripreme pazinskog cukerančića nedavno zaštićeno kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, i da je, na tom tragu, umijeće pripreme istarske supe idealno da ga se zaštiti na isti način. (Davor ŠIŠOVIĆ)