POČELO UKLANJANJE ŽILET ŽICE

Metalna ograda i žice s granice između Istre i Slovenije odlaze u povijest

S područja Policijske uprave Koper uklonjeno 300 metara panelne ograde koju je srušila bura. Javna nabava za demontiranje panelne ograde na granici s Hrvatskom očekuje se u studenom, kažu iz slovenskog Ministarstva unutarnji poslova

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Granični prijelaz kod Sluma (Snimila Goradana Čalić Šverko)

Granični prijelaz kod Sluma (Snimila Goradana Čalić Šverko)


Slovenija je sredinom srpnja započela s uklanjanjem prepreka na državnoj granici s Hrvatskom, koje su svojedobno postavljene kao zaštita od ulaska migranata. Postavljeno je bilo 51 kilometar žilet žice i 143 kilometra panelne ograde, do sada je uklonjeno šest kilometara žice.

Prvi metri žilet žice pali su u slovenskoj općini Metlika kod graničnog prijelaza Krmačina, nedaleko Karlovca, a sada je na red došla Istra. Panelna ograda počela se demontirati kod graničnog prijelaza za pogranični promet Rakitovec/Slum na Ćićariji, no samo ona koju je oštetila bura, dojavili su nam mještani obližnjih naselja laniške općine, koji također tvrde da je s lijeve strane prijelaza, na brdu, uklonjena i žilet žica.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Slovenije napominju da je od sredine srpnja, kada su započeli taj posao, uklonjeno više od šest kilometara žilet žice od ukupno 51 kilometar koliko je postavljeno. Sve se odvija prema planu, a prioritetno se uklanja i oštećena te srušena panelna ograda.

Nosi oznaku tajnosti

- Plan uklanjanja ograde s državne granice nosi oznaku tajnosti pa se o detaljima i lokacijama ne može govoriti. No, možemo reći da je s područja Policijske uprave Koper uklonjeno 300 metara panelne ograde koju je srušila bura. Javna nabava za demontiranje panelne ograde na granici s Hrvatskom očekuje se u studenom. Pri tome usko surađujemo s mjesnim zajednicama pograničnih općina, odgovorili su iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova Slovenije na naše pitanje da li se počela uklanjati žilet žica i panelna ograda sa slovensko-hrvatske državne granice u Istri.

Odluku o pokretanju postupka uklanjanja protumigrantskih prepreka s državne granice prema Hrvatskoj nova Vlada premijera Roberta Goloba donijela je u srpnju kao simbol novog smjera migracijske politike u Sloveniji. Rečeno je tada da će se taj proces odvijati postepeno, početi sa žilet žicom te nastaviti s uklanjanjem panelne ograde. Žilet žicu skidaju pripadnici slovenske vojske. Demontažu panelne ograde izvršit će kvalificirani izvođač koji će se odabrati u postupku javne nabave.

Postavljena 2015.

Slovenska vojska je žilet žicu uz državnu granicu u Istri počela postavljati krajem 2015. godine zbog bojazni od zaoštravanja migrantske krize. Sada će je ukloniti. Zadnjih mjeseci na pograničnom se dijelu sjevera Istre bilježi sve veći broj migranta kojima žica nije prepreka.

O migracijama i sigurnosnom stanju na pograničnom području istarskog krasa, ministrica unutarnjih poslova Republike Slovenije Tatjana Bobnar ovog je tjedna razgovarala s predsjednicima mjesnih zajednica Rakitovec i Zazid. Slovenija, rekla je, dijeli sudbinu ostalih država članica EU-a koje se od ožujka ove godine suočavaju s pojačanim migracijama. Pri tome bilježi visoke brojke ilegalnih prelazaka granice građana iz trećih zemalja koji do sada nisu bili dio migracijskih tokova. Riječ je uglavnom o državljanima Indije, afričke zemlje Burundi i Kube, koji su legalno ušli u Srbiju, a zatim ilegalno prešli u EU, pa tako i Sloveniju.

Prema riječima ministrice Bobnar, Slovenija je proteklih mjeseci u više navrata pozivala Europsku komisiju i zemlje partnere u regiji zapadnog Balkana da usklade vizne režime zemalja u regiji, posebice Srbije, s viznom politikom EU. Tako je prošlog tjedna Srbija donijela odluku o ukidanju bezviznog režima za Burundi i Tunis, prenijela je ministrica. Dodala je da su najopterećenije vanjske granice EU-a sa Sjevernom Makedonijom i Srbijom, odakle se najintenzivnija migracijska ruta na zapadnom Balkanu nastavlja prema Mađarskoj, a odatle prema Austriji i drugim zemljama EU-a.

U mjesnim zajednicama Rakitovec i Zazid u slovenskom dijelu Istre, uz granicu s Hrvatskom, u posljednje vrijeme povećan je broj ilegalnih prelazaka granice, što stvara nelagodu kod lokalnog stanovništva. Rakitovec je malo slovensko mjesto istarskog krasa nedaleko od graničnog prijelaza za pogranični promet Rakitovec/Slum na Ćićariji, svega desetak kilometara udaljenog od Buzeta. Ministrica je naglasila da razumije njihovu zabrinutost, ali policijska statistika ne pokazuje da se broj kaznenih djela na tom području povećao. Detaljno je predstavila aktivnosti slovenske policije na sprječavanju ilegalnih prelazaka granice. Dogovoreno je da će zbog osjećaja sigurnosti lokalnog stanovništva slovenska policija ubuduće osigurati nazočnost većeg broja policajaca na tom pograničnom području.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter