NATJECANJE U PRIPREMANJU ISTARSKIH KOBASICA I KROŠTULA

LUGANIGADA U MARUŠIĆIMA: David Šav četvrti put napravio najbolje kobasice



Nakon što je pobijedio na lokalnom natjecanju, David Šav iz Marušića osvojio je prvo mjesto i u finalnom dijelu 27. Luganigade, natjecanju u pripremanju istarskih kobasica. To je Davidova četvrta pobjeda u finalnom dijelu, a u proteklim godinama bio je pet puta pobjednik lokalne Luganigade u Marušićima.

Vrijeme je pogodovalo

Kobasicu koju je David pripremio dobila je 65 bodova od 24 posjetitelja koja su degustirala i bodovala svih 13 uzoraka kobasica koje su proizvođači donijeli na finalno natjecanje. Drugo mjesto sa 49 bodova osvojio je lanjski pobjednik, mladi Luca Vigini iz Buja, dok je treće mjesto (47 bodova) pripalo kobasici koju je proizveo Roberto Pribac iz Škudelina. Finalnom dijelu prethodila su lokalna natjecanja koja su ove godine održana u Bujama (dva), Kaštelu, Čepiću (Oprtalj) i Marušićima. Prva tri najuspješnija s lokalnih luganigada, na kojima je sudjelovalo pedesetak proizvođača kobasica, imala su pravo nastupa na završnoj smotri u Marušićima.

Ocjenjivao se miris, okus, izgled, struktura, svojstva specifična za istarski način pripremanja kobasica, a ocjenjivači su birali svojih pet favorita. Ni brojnim ocjenjivačima nije bilo lako, sve su kobasice bile svježe narezane, prosušene, približno jednakih svojstava. Proizvođači kobasica, koji to rade za sebe, za kućne potrebe, potvrdili su da je ova zima za razliku od prošle kada je bilo mnogo toplije i više vlage. Potvrdio je to i pobjednik ovogodišnje Luganigade.

- Da, zima je bila pogodna, možda su proizvođači kobasica ove godine imali idealno vrijeme, hladno s burom, malo je lošije bilo nekoliko dana u prosincu, ali u cjelini vrijeme za sušenje kobasica i pršuta bilo je gotovo idealno. Svakako, zadovoljan sam četvrtom pobjedom na ovom natjecanju. Sušio sam je četrdesetak dana, tako da je bila odlična za jelo, a mislim da je to presudilo. Naravno, za kobasicu je najvažnije meso, ja sam koristio meso domaćih svinja, a u pripremanju svatko od nas ima neku svoju tajnu, neki dodatak koji se može svidjeti ocjenjivačima, kaže David Šav koji je inače bio moderator ove manifestacije.

Kroštulada

Luganigada se u Marušićima održava od 1993. godine, prvo kao lokalna, mjesna. Slična druženja uz kobasice i natjecanja počela su se organizirati i u drugim mjestima, a prije petnaestak godina u Marušićima je organizirana i prva finalna luganigada za područje Buja i okolice.

Uz natjecanje za najbolju domaću kobasicu, održana je i deveta Kroštulada, natjecanje domaćica u pripremanju kroštula, tradicionalnog istarskog kolača. Ove je godine kroštule donijelo deset domaćica s područja Marušića, Oprtlja, Grožnjana, Kaštela i drugih mjesta. Svaka domaćica imala je svoj tajni dio recepta, a nakon što su degustatori dali ocjene, kroštule su kušali i posjetitelji. Po njihovim ocjenama službenih degustatora najbolje kroštule pripremila je Ornela Škerlić iz Oskoruša, koja je posljednjih godina često nagrađivana za kroštule. Drugo mjesto pripalo je kroštulama također stalne sudionice Fiorele Srebrnić iz Poropata, dok je treća bila Marija Kramersteter iz Kaštela.

Organizatori su najboljim domaćicama pripremili nagrade, a priznanja najuspješnijim za kobasice i kroštule, kao i zahvalnice svim sudionicima, uručio je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin. Organizatori su posebnu zahvalnicu dodijelili glazbeniku Ediju Maružinu koji godinama posjećuje ovu manifestaciju, a bio je i jedan od degustatora i ocjenjivača kobasica. Marušićanska Luganigada završila je nedjeljnom biciklijadom i rekreativnom šetnjom do Vrnjaka, u čemu je po lijepom prohladnom vremenu sudjelovalo šezdesetak ljubitelja pješačenja i nešto manje biciklista. Luganigadu su i ove godine organizirali Mjesni odbor i KUSD Bratstvo, te Turistička zajednica Buje.

Jela s kobasicama iz tri konobe

U predvečerje marušićanske Luganigade, u cilju promocije istarske kobasice i njenog korištenja u gastronomskoj ponudi, u konobi Atelier u Marušićima je organizirana je večera za uzvanike na kojoj su kuharske ekipe iz tri konobe pripremile jela s kobasicama. Nakon večere uzvanici su ocjenjivali jela, a i ove godine najviše glasova dobila je konoba Atelier. Posjetiteljima su se, naime, najviše svidjeli njihovi muffini s domaćom kobasicom, dok su nešto manje bodova dobili domaći rezanci s kobasicom i svinjskim rebarcima restorana Primizia iz Brtonigle. Kuhari restorana Al pozzo iz mjesta San Lorenco blizu Trsta pripremili su rezance s kobasicama zapečene u pećnici za što su dobili treće mjesto. Uz pripremljena jela predstavljena su i služena domaća vina, Palčićev merlot, Prelčeva malvazija i Mihelićev crni cuvee. (Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter